Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ÖDP’den yenilenme kararı: “ÖDP bir tarihsel dönemin ürünüydü ve o dönem sona erdi”

Özgürlük ve Dayanışma Partisi, (ÖDP) olağanüstü kongre kararı aldı. ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, 22 Aralık’ta yapılacak kongrenin detaylarını paylaştı. Taş, “ÖDP’yi kurduğumuzda sosyalizmin sorgulandığı bir dünyada yaşarken şimdi kapitalizmin sorgulandığı bir dünya iklimine doğru gidiyoruz. ÖDP bir tarihsel dönemin ürünüydü ve o dönem sona erdi” dedi.

“Umut olacak bir seçenek için” başlığıyla yayınlanan ÖDP Parti Meclisi sonuç bildirgesinde yeni bir başlangıç yapmanın bir zorunluluk halini aldığı belirtildi ve “ÖDP’nin programı, tüzüğü ve örgütlenme anlayışlarını değiştirerek, bugünün ihtiyacına yanıt verecek devrimci bir dönüşüm iradesiyle Olağanüstü Kongre kararı alınmıştır” açıklaması yapıldı.

“Sosyalizmin politik hattını daha belirgin kılacağız”

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, özellikle dünyadaki gelişmelerin köklü bir değişikliğe olanak sağladığını belirtirken yenilenme ihtiyacını şöyle anlattı: “Dünyadaki gelişmeler artık ÖDP’nin başlangıçta koyduğu yaklaşımları geride bıraktı. ÖDP’yi kurduğumuzda sosyalizmin sorgulandığı bir dünyada yaşarken şimdi kapitalizmin sorgulandığı ve sosyalizm arayışlarının yeniden vücut bulduğu bir dünya iklimine doğru gidiyoruz. Dünyadaki isyanların saman alevi gibi yanıp sönmesi, kuruculuktan, bütünlüklü siyasetten uzak olma hali bizi buraya taşıdı. Kapitalizmin krizi ve sosyalizm arayışı ÖDP’nin politik hattını daha fazla sosyalizm hattına çeken, bu hat var zaten ama bunu daha belirgin kılan, daha somutlayan programı ortaya koymayı amaçlayan bir yenilenme bu.”

“Eski ölmüş ama ortada yeni yok”

Taş, Türkiye’de de AKP ve MHP koalisyonuna karşı bir üçüncü çizgiyi var etme amacı taşıyacaklarını vurgulayarak “Türkiye’de bir AKP-MHP koalisyonu var, çözülen bir koalisyon bu. Eski ölmüş ama ortada yeni yok, yeniyi doğurmak lazım. Bunu yaratamadık. Şu an alternatif, çözülene karşı Babacan-Gül-Davutoğlu ekseninde gelişiyor. Sağın alternatifinin sağ olarak gösterildiği bir yerde tarihsel sosyalizm içerisinden gelen bizler bu iki çizginin dışında üçüncü çizgiyi geliştirmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ÖDP’yi yeniden kurma değil, ÖDP’yi değişime taşıma, aşma amacını özellikle vurgulayan Taş, “ÖDP bir tarihsel dönemin ürünüydü ve o dönem sona erdi. ÖDP de bu manada kuruluş amaçları itibariyle, örgütsel manada ve misyon olarak geride kaldı. Bu manada eskidi. Doğal olarak da böyle bir yenilenmeden kaçarak, mevcut olanı koruyarak bir yenilenmenin olanaklı olmayacağını gördük” diye konuştu.

Partinin ismi değişecek mi?

Taş, parti isminin de değişebileceğini söylerken buna henüz karar verilmediğini belirtti: “ÖDP’nin ismi de geçmiş döneme ait bir isim; sosyalizmi savunma, o değerleri koruma gayesiydi, buna dair bir isimdi. Yeni döneme uygun, ideolojik, politik duruma denk düşen isim tartışmalarımız var.”

Alper Taş, olağanüstü kongrenin ardından iki-üç aylık bir tartışma süreci olacağını, bu süreçte ÖDP dışındaki isimlerle de görüşüleceğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.