Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davutoğlu’nun partisi ne zaman kurulacak, partide kimler yer alacak?

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu ve birlikte hareket ettiği isimlerin parti kurma çalışmalarında sona gelindi. Bolu’da kurucular kurulu üyeleri ile iki gün süren toplantı yapılırken, tüzük, isim ve program bu hafta sonu netleşecek. Partinin kuruluş başvurusunun ise aralık ayının üçüncü haftasında yapılması bekleniyor.

Davutoğlu ve onunla birlikte hareket eden isimlerin AKP’den kesin ihracı istenmiş, 13 Eylül’de de Davutoğlu ile birlikte eski AKP Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, eski AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Başcı ve eski AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün bir basın açıklaması yaparak AKP’den istifa ettiklerini duyurmuştu.

Bu hafta sonu netleşecek

İstifanın ardından Türkiye’nin farklı illerinde buluşmalar gerçekleştiren Davutoğlu ve kurmayları, parti kurma çalışmalarında sona yaklaştı. Hafta başında Bolu-Abant’ta partinin kurucular kurulu üyeleri ile iki gün süren bir toplantı yapıldı. Edinilen bilgiye göre toplantıda yeni partinin tüzüğü, programı, ismi, amblemi ve teşkilatlanması tartışıldı. Abant’ta tartışılan konular bu hafta sonu netleşecek. Kurucular kurulunun ise 130 kişiden oluşacağı, kurulun içinde kadınların ve gençlerin bulunmasına da özen gösterildiği belirtiliyor. Yeni partide sadece AKP’lilerin değil, CHP, BBP, MHP, HDP gibi farklı siyasi partilerden isimlerin yer alması bekleniyor.

Yeni partinin ismi hakkında farklı iddialar ortaya atılırken partinin adının kısa ve tek kelimeden oluşması üzerinde uzlaşı sağlandı. Abdülkadir Selvi, Hürriyet’teki köşesinde partinin ismi için üç seçeneğin öne çıktığını yazdı: Bir Parti, Birlik ve Reform Partisi, Bizim Parti.

Partide yer alacak isimler

Kulislerde en çok konuşulan konu ise yeni partide yer alacak isimler. Davutoğlu ile birlikte AKP’den istifa eden eski milletvekillerinin yanı sıra, eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan yazar Etyen Mahçupyan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ve gazeteci-yazar Hakan Albayrak‘ın kurucular arasında yer alacağı iddia ediliyor.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında eşi Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok, Boğaziçi Köprüsü girişinde katledilen Nihal Olçok yeni partinin kurucuları arasında yer alacağını açıklamıştı. Eski CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes de Davutoğlu’nun kendisine çağrı yaptığını ve yeni partide yer alacağını duyurmuştu.

Davutoğlu’nun partisine katılacağı öne sürülen eski HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise bu iddiayı yalanladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.