Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gülten Kaya’dan “Ahmet Kaya Filmi” tepkisi: “Bu vahşi sömürü girişimine karşı her türlü yasal hakkımızı kullanacağız”

Son aylarda basında ve sosyal medya mecralarında Ahmet Kaya’nın hayatının film yapıldığına ya da yapılacağına ilişkin çıkan haberlere sanatçının yasal varisleri olan eşi Gülten Kaya ve GAM Müzik’ten tepki geldi.

Basın toplantısı düzenleyen Gülten Kaya, bu projeyi “herhangi bir onay ya da izin alınmadan gerçekleştirilen bir rant girişimi” olarak nitelendirirken, sözkonusu şahıs ve kurumlara karşı her türlü yasal koruma yollarını kullanacaklarını belirtti: “Ahmet Kaya’nın hayata bakışını, düşüncelerini, yeteneklerini ve üretimini sevenlerine karşı bir sorumlulukla ya da gerçek sinemanın görsel ve estetik diliyle geleceğe yönelik olarak ‘belgeleme’ yerine, onu yağmalama girişimlerinden olan ‘film’ ya da ‘filmler’i yapmaya çalışanların adlarını ise biliyoruz tabii. Bunlar Ahmet Kaya/Yusuf Hayaloğlu ağzından söylemek gerekirse sanat hırsızları!”

Ahmet Kaya’nın hayatının sinemaya uyarlanmasıyla ilgili tartışmalar yönetmen Gani Rüzgar Şavata’nın “İki Gözüm” adlı filminin çekimlerinin başlamasıyla patlak verdi. 29 Kasım’da vizyona girmesi beklenen film, hâlâ sinema salonlarında gösterime sokulmadı. Bu filmin dışında başka bir film daha çekildiğini öğrendiklerini söyleyen Ahmet Kaya’nın yasal varisi Gülten Kaya, basına yansıyan bu projelere herhangi bir şekilde onay ya da izin vermediklerini söyledi. Kaya’nın açıklaması şöyle:

“Ahmet Kaya’dan ve sinema sanatının asgari estetik değerlerinden tümüyle uzak bir girişim”

“Ahmet Kaya’nın haklarını savunmak hem ona hem de sevenlerine karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bugün huzurunuzda bulunmamızın sebebi de bu sorumluluktur. 

Ahmet Kaya ile hayatında ne fiilen ne de düşünsel olarak tek bir kez dahi yan yana gelmemiş ve daha da önemlisi onun hakkında en ufak bir fikri dahi bulunmayan bazı kifayetsiz muhterislerin Ahmet Kaya’nın aziz hatırasını pervasızca incitmelerine ve talan etmelerine, onu özleyen, öğrenmek isteyen, ya da onunla ilgili yeni bir şeyler izlemeyi veya dinlemeyi arzu eden milyonlarca hayranını istismar etmelerine, yanıltmalarına, hayal kırıklığına uğratmalarına daha fazla seyirci kalamazdık.
Ahmet Kaya’yı sevenlerine anlatma amacından tümüyle uzak ve sinema sanatının asgari estetik değerlerini dahi taşımayan, salt ticari olduğu son derece net bazı girişimlerle karşı karşıyayız.

Hemen ifade edelim ki bizler bütün yasal korunma yollarını etkin biçimde çalıştıracağız ve bu tür girişimlere karşı hukuki haklarımızı elbette sonuna kadar kullanacağız.

“Ahmet Kaya/Yusuf Hayaloğlu ağzından söylemek gerekirse bunlar, sanat hırsızları!”

Ancak olayın hukuk dışında hepimizi ve sektörü de ilgilendiren ahlaki ve vicdani boyutu da mevcuttur. Ahmet Kaya’yı anlatmaya, onu filmlerin, belgesellerin öznesi yapmaya değer kılan, onun notaları, besteleri, sözleri, sesi, mücadelesi ve bütün olarak hayattaki duruşudur. Bu duruş emekle, sanatla, mücadeleyle, ahlaki değerlerle yoğrulmuştur. Ahmet Kaya için atılacak her adım, onun bu değerlerine sadakatle gerçekleşmelidir.
Oysa yapılanlar Ahmet Kaya’nın vahşi bir sömürüsünden ibaret ticari bir faaliyettir. Ahmet Kaya’nın hayata bakışını, düşüncelerini, yeteneklerini ve üretimini sevenlerine karşı bir sorumlulukla ya da gerçek sinemanın görsel ve estetik diliyle geleceğe yönelik olarak ‘belgeleme’ yerine, onu yağmalama girişimlerinden olan ‘film’ ya da ‘filmler’i yapmaya çalışanların adlarını ise biliyoruz tabii. Bunlar Ahmet Kaya/Yusuf Hayaloğlu ağzından söylemek gerekirse sanat hırsızları!

“Ahmet Kaya şarkısı olmayan bir Ahmet Kaya filmi”

Ahmet Kaya’nın bin bir emek ve özenle ürettiği eserlere ve ‘gerçek’ hayat öyküsüne yer verilmeden bir Ahmet Kaya filmi hazırlanması, üstelik bunun hukukun ve yasaların manipüle edilerek yapılması, üstüne üstlük basına bunun hem bir Ahmet Kaya filmi olduğunun hem de Ahmet Kaya’nın hayatının birebir yansıtılmayacağının açıkça beyan edilmesi ve bu istismarın adeta bir maharet sayılması bizlere ve sevenlerine karşı büyük bir saygısızlık, sorumsuzluk daha da ötesinde ahlak yoksunluğudur.
İçinde Ahmet Kaya şarkısı olmayan bir Ahmet Kaya filmi yapılmaya çalışmak, absürt olmanın ötesinde onun üretimine katkı sunmuş değerli şairler, söz yazarları ve diğer bestecilere karşı da büyük bir hadsizlik ve büyük bir saygısızlıktır. Dolayısıyla yapılan iş bir sanatçının başka bir sanat dalı üzerinden yağmalanmasıdır maalesef. Bir sanatçı ürettiği eserlerden koparılarak ya da soyutlanarak anlatılamaz ve geleceğe taşınamaz! Hayatına ve üretimine dair hiçbir gerçek bilgiye ve analize dayanmayan, uydurulmuş, kurgulanmış bir portreyi onu sevenlere ve hatta geleceğe ‘Ahmet Kaya işte bu’ diye anlatmak kimsenin haddi değildir.

Gişe kaygılarının ötesinde, sektördeki onurlu ve ahlaklı hiç kimse benzeri girişimlere katkı sağlamamalı

Maalesef kendi ahlaki değerlerini dahi henüz oluşturamamış ama sanat/film(!) yapmaya kalkışan bu kişi ve çevreler sektör içerisinde ‘Ailesiyle anlaştık, anlaşıyoruz, ikna edeceğiz, görüşmelerimiz devam ediyor’ ya da ‘Bizden şu kadar para talep edildi’ gibi asılsız ve pervasız beyanlarda da bulunmaktalar. Buna dair bir disiplinin kurulmadığı sektör de kirlenecek, itibarsızlaşacak ve düzmece/korsan biyografik film furyası oluşacaktır ki zaten ne yazık ki başlamış durumda. Gişe kaygılarının ötesinde, sektördeki onurlu ve ahlaklı hiç kimsenin bu ve benzeri girişimlere katkı sağlamayacağına inanıyoruz.

“Projenin içinde yer alan kişilere karşı tüm yasal haklarımızı kullanacağız”

Ahmet Kaya’nın yarattığı değerleri ‘film’ adı altında yağmalamayı amaçlayan projelere, projelerin başında olan ve içinde yer alan kişilere karşı tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı, film sektöründe bilinen dağıtım ve yayın şirketlerine gerekli yasal bildirimlerde bulunduğumuzu saygıyla kamuoyuna bildiririz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.