Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Akdeniz Diyalogları Toplantısı’nda üçüncü gün: Eski Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura: “Kendimizi doktorlar olarak görürsek, yeni tedavilere ihtiyacımız var”

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Akdeniz Diyalogları Toplantısı’nın üçüncü ve son gününde eski Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın yönettiği oturumda, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elisabeth Spehar, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve Ortadoğu, Asya ve Pasifik’teki siyasi işler ve barış koruma operasyonlarından sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Halit Kiari kurumlarının geleceğini tartıştı.

“Yeni tedavilere ihtiyacımız var”

Sözlerine, BM ve uluslararası kuruluşlarının büyük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu söyleyerek başlayan de Mistura, konuklarına ”Fark yaratıyor muyuz? Faydalı mıyız?” diye sordu. De Mistura daha sonra yeni bir vizyona duyulan ihtiyaçtan söz etti: “Kendimizi doktorlar olarak görürsek, yeni tedavilere ihtiyacımız olduğunu söylemeliyim.”

“Konular her zaman din dışı olmuyor”

Filistin-İsrail meselesinde BM’nin neden başarılı olamadığı üzerine çok düşündüğünü itiraf eden Moratinos ise, ”Çünkü biz seküler insanlarız ama konular her zaman din dışı olmuyor. Bu sorunun odağında kutsal bir yer, Kudüs sözkonusuydu” dedi.

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde derin fikir ayrılıkları var”

Halit Kiari ise uluslararası kuruluşlara duyulan güvenin giderek azaldığını belirterek “BM Güvenlik Konseyi’ndeki derin fikir ayrılıkları da buna zemin hazırlıyor” diye konuştu.

Akdeniz Diyalogları Toplantısı, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’nun konuşmalarıyla son bulacak.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.