Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope’a konuşan siyasetbilimci ve Ortadoğu uzmanı Gilles Kepel: “IŞİD tipi cihadcılık bitti ama daha tehlikelisi kapıda”

İtalya’nın başkenti Roma’daki Akdeniz Diyalog Toplantıları’na konuşma yapmak üzere gelen ünlü Fransız siyasetbilimci ve Ortadoğu uzmanı Gilles Kepel, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’nin ölümünden sonra örgütü ve benzerlerini neyin beklediğini Medyascope’a değerlendirdi.

Kepel, elinde toprak bulundurmaya ve sosyal ağları yönetmeye dayanan IŞİD tipi cihadcılık modelinin bittiğini söyledi. Batı ülkelerinin sosyal ağlar için çok büyük harcamalar yaptığını söyleyen Kepel, ”Bağdadi’nin dahi telefonu yoktu, olsaydı hemen öldürülebilirdi” dedi. 

IŞİD’in bir süre kontrolünde tuttuğu Rakka gibi şehirlerin uçaklar tarafından bombalandığını ve Kürtler tarafından ele geçirildiğini hatırlatan Kepel, ”Bu da YPG’yi PKK’yla müttefik olmakla suçlayan Türkiye’yle problemlere yol açtı. Şu an cihadcılığın dördüncü evresindeyiz. Bu, işleyen bir organizasyondan çok, bir ortama dayanıyor” diye konuştu. Kepel örnek olarak ise, İngiltere’de ve Fransa’da kültürel olarak Selefi camilerde veya internet üzerinden biçimlenen ve ellerinde bıçaklarla insanları öldürmeye giden insanları gösterdi. Bu kişilerin herhangi bir örgüte bağlı olmamasını daha tehlikeli bulan Kepel, bu sebeple algoritmalar tarafından bulunamayacaklarını, ancak titiz çalışmalar yapılırsa sonuç elde edilebileceğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.