Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy’de kadınlara polis müdahalesi: “Kadınları değil katilleri durdurun”

Haber: Betül Başak, Büşra Cebeci, Sahra Atila

Fotoğraflar: Thom Morey

Şilili feminist grup Las Tesis‘in kadına karşı şiddeti protesto etmek için başlattığı dans, dünyanın birçok ülkesinin ardından Türkiye‘de de gerçekleştirildi. Kadınlar önceden çalıştıkları dansı sergilemek ve seslerini duyurmak için İstanbul-Kadıköy‘de buluştu. Polis, eylemcilere müdahale etti, gözaltına alınanlar oldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun duyurduğu dans eylemi için kadınlar bugün Kadıköy‘de, Beşiktaş iskelesinin önünde toplandı. Dans iki kere Türkçe, bir kere de orijinal İspanyolca sözleriyle yapılmak istendi. Polis, ikinci danstan sonra ses sistemini kapatarak eylemin izinsiz olduğunu ve devam edilmesine izin verilmeyeceğini söyleyerek kadınlardan dağılmalarını istedi.

“Hep birlikte aynı şeyi yaşayan kadınlar olarak buluştuk”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, polislerle konuşarak, dansı tamamladıktan sonra eylemi bitireceklerini ve izin vermeleri gerektiğini söyledi. O sırada eyleme katılan kadınlar şarkı söyleyip slogan atmaya devam etti.

Ataselim, polisin eyleme devam edilmesine izin vermeyeceğini söyledi ve eyleme katılan kadınlara “Ben size buradan bir şey diyemem, sizi teker teker buraya çağırmadık, hepimiz hep birlikte aynı şeyi yaşayan kadınlar olarak buluştuk, kendi kararımızı verdik. Sonlandırmamızı istiyorlar. Karar sizin kadınlar” diye seslendi.

Kadınlar alanı terk etmeyerek slogan atmayı sürdürünce polis müdahale etti. Aralarında çok sayıda kadın polisin olduğu ekipler, eylemcileri uzaklaştırmak ve basın mensuplarını alandan çıkarmak istedi.

Bu sırada gözaltına alınmak istenen bazı kişilere arkadaşları engel olurken, gözaltı aracına bindirilen bir kişinin darp edildiği iddia edildi.

“Aynı şarkıyı söylüyorlar, müdahale edin!”

Müdahalenin ardından kadınlar ara sokağa girerek eylemlerine devam etmek istedi. Fakat burada da polis eylemci kadınlara saldırıda bulundu.

Bazı kişiler polis tarafından yerlerde sürüklendi, tekmelenenler oldu. Kadınların tekrar aynı şarkıyı söylemesinin üzerine polis, “Aynı şarkıyı söylüyorlar, müdahaleye başlayın” dedi ve şiddet uygulayarak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Fidan Ataselim ve Ayşen Ece Kavas’ın da aralarında olduğu bazı eylemcileri gözaltına aldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Fidan Ataselim, ters kelepçeyle gözaltına alındı.
Ayşen Ece Kavas a ters kelepçeyle gözaltına alınanların arasındaydı.

Dans eşliğinde söylenen şarkının sözleri ise şöyle:

Patriyarka bir yargıç 
Kadın olmak suçumuz
Kestiğiniz cezamız
Seyrettiğiniz şiddet

Ataerki bir yargıç
Kadın olmak suçumuz
Kestiğiniz cezamız
Seyrettiğiniz şiddet

Tecavüzler
Cezasız katiller
Şüpheli ölümler
Kadın cinayetleri

Suç bende değil her nerdeysem, ne giydiysem, suç bende değil

Tecavüzcü sensin
Öldüren sensin
Polisler
Hâkimler
Devlet
Ve başkan

Direnen kadınlar
Dünyada her yerde
Direnen kadınlar
Dünyada her yerde

Asla yalnız yürümeyeceksin.

İstanbul Valiliği, polisin eyleme müdahale etme gerekçesini, atılan sloganların suç unsuru taşıması ve bu konuda yaptıkları uyarıya rağmen grubun dağılmaması olarak gösterdi ve yedi kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.