Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TIME dergisi 2019’da yılın kişisini seçti: 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg

16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti ve “İklim İçin Okul Grevi”nin öncüsü Greta Thunberg, TIME dergisi tarafından “yılın kişisi” seçildi. Dergi, 1927’den bu yana her yıl, döneme damga vuran bir ismi “yılın kişisi” ilan ediyor.

Greta Thunberg, Madrid’deki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı‘na (COP25) katılmak için ABD’den başladığı yolculukta Atlantik Okyanusu’nu geçerek Portekiz’in başkenti Lizbon’a ulaşmıştı.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede fenomen haline gelen genç aktivist, dünya çapında 1,4 milyon öğrencinin katıldığı “İklim İçin Okul Grevi” protestosunu başlatmış; Türkiye, Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin’i iklim değişikliğiyle mücadele konusunda yeterli adım atmadıkları gerekçesiyle, BM’ye resmi dilekçeyle şikayet etmişti.

Genç aktivist, bu yıl New York’ta BM tarafından düzenlenen İklim Zirvesi‘ne de yine Atlantik’i bir yelkenliyle geçerek katılmıştı. Thunberg zirvede yaptığı konuşmada, liderlerin iklim değişikliğini görmezden geldiğini belirterek “Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Buraya gelip her şeyi yaptığınızı söylüyorsunuz. Bizi hayal kırıklığına uğratıyorsunuz ama gençler artık sizin ihanetinizin farkına vardı. Gelecek nesillerin gözü sizin üstünüzde olacak” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.