Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de seçimlere katılım oranı rekor seviyede düşük: “Oy kullanmak değil, özgürlük istiyoruz”

Cezayir’de dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde seçime katılım oranı rekor seviyede düşük kaldı. Yüzde 39,93 olarak açıklanan katılım oranı, her on Cezayirli’den altısının oy kullanmadığı anlamına geliyor.

Seçime katılımın ilk defa bu kadar düşük kalmasının en önemli sebeplerinden biri Cezayir’de şubat ayından bu yana sokakta olan ve rejimin tamamen değişmesi gerektiğini düşünen Cezayirliler ve onların öfkesini yansıtan sosyal hareket: Hirak.

Hirak, seçimlerin boykot edilmesi kararını almıştı. Şu an ülkede en kuvvetli siyasal figür olarak gösterilen Genelkurmay Başkanı Ahmad Gaid Salah ise seçimlerdeki katılımın “devasa” olacağını söylemişti.

Kasım ayında gerçekleştirilen Hirak protestolarından: “Sesim, tıpkı onurum ve özgürlüğüm gibi kutsaldır.” (Fotoğraf: AFP)

Cezayir’de dün yine sokaklarda olan halk, “Oy kullanmak değil, özgürlük istiyoruz” diye bağırdı. Seçim sonuçları henüz açıklanmadı. Cezayir Ulusal Bağımsız Seçim Kurumu Başkanı Ahmad Charfi, dün gece itibarıyla katılım oranının yüzde 39,93 olduğunu açıkladı. Bu, Cezayir tarihinde şu ana kadar yapılan başkanlık seçimlerindeki en düşük oran.

Ne olmuştu?

Şubat ayında Cezayirliler, özellikle de gençler sokaklara dökülmüş ve Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın nisan ayında yapılması beklenen seçimlerde beşinci kez aday olmasını protesto etmeye başlamıştı. Eylemler giderek büyüyünce, Buteflika seçimlerden çekilmiş, daha sonra da görevinden istifa etmişti. Ancak eylemler sona ermemişti.

Sokaktakiler uzun zamandır “Buteflika’nın gitmesi yetmez, bütün rejim gitmeli” diye bağırıyordu. Buteflika sonrası kurulan Geçiş Hükümeti seçimleri aralık ayında yapacağını açıklamıştı. Ancak Cezayirliler bundan duydukları memnuniyetsizliği saklamadı.

Sokaktakilere göre, ülkede halen Buteflika’nın klanı hüküm sürüyor. Protestocular seçim sürecine bu koşullarda gitmenin Buteflika döneminin adaletsiz şartlarının devamından başka bir şeye sahne olmayacağını düşündükleri için seçimlerin boykot edilmesi kararını almıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.