Hindistan’da, dini baskıdan kaçarak ülkeye gelen gayrimüslimlere vatandaşlık yolunu açan, ancak aynı konumdaki Müslümanlar’ı dışlayan yeni vatandaşlık yasasına yönelik tepki ve protestolar sürüyor. Dünya çapında tanınmış Hint romancı ve insan hakları savunucusu Arundhati Roy, geçen hafta parlamentonun kabul ettiği yasayı Nazi Almanyası’ndaki antisemitik Nürnberg yasalarına benzeterek halka direniş çağrısı yaptı:
“Üç yıl önce hükümet tarafından bize dayatılan paralarımızın tedavülden kaldırılması politikası ile ekonomimizin belkemiği kırılırken, hepimiz itaat edip bankaların önünde bekleştik. Şimdi, Ulusal Vatandaşlık Kaydı ve Vatandaşlık Yasası Düzenlemesi ile de anayasamızın belkemiğini kırarak, halk olarak üzerinde durduğumuz zemini altımızdan çekip alacaklar. Bir kez daha sıraya dizilip itaat edecek ve III. Reich’ın 1935 Nürnberg Yasaları’na benzeyen bu yasaya da boyun eğecek miyiz? Eğer bunu yaparsak Hindistan’ın varlığı sona erer. Bağımsızlıktan bu yana en büyük tehditle karşı karşıyayız. Boyun eğme. Lütfen. Boyun eğme.”
Arundhati Roy’s statement on protests in India against the National Register of Citizens and the Citizenship Amendment Bill: pic.twitter.com/ZddrUdNZlj
— Haymarket Books (@haymarketbooks) December 16, 2019
Hindistan’da Başbakan Narendra Modi liderliğindeki aşırı sağcı ve Hindu milliyetçisi hükümet, Kasım 2016’da, ülkede en çok kullanılan 500 ve 1000 rupilik banknotları tedavülden kaldıracağını duyurmuş, 1 milyar 340 milyonluk nüfusa eskileri yenilerle değiştirmeleri için iki aylık süre tanınmıştı. Bunun üzerine milyonlarca kişi ellerindeki eski banknotları değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturmuş, yüzlerce kişi sıra beklerken hayatını kaybetmişti.
Yeni vatandaşlık yasasının kabulünden sonra çıkan protesto gösterilerinde şu ana kadar en az altı kişi hayatını kaybetti. Yeni Delhi’deki Ulusal İslam Üniversitesi ve Uttar Pradeş eyaletindeki Aligarh Müslüman Üniversitesi’ndeki protestolara polisin sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi yaralandı.
Muhalefetteki Kongre Partisi’nin lideri Rahul Gandhi, Modi hükümetini vatandaşlık yasası yoluyla Hindistan toplumunu bölmekle suçladı, barışçıl protesto çağrısında bulundu. Rahul Gandhi’nin kız kardeşi Priyanka Gandhi de, üniversite kampüslerindeki polis şiddetine tepkisini dile getirmek için Delhi’deki savaş anıtı Hindistan Kapısı’nda oturarak protesto eylemi düzenledi.
Hindistan’da Müslümanlar nüfusun yüzde 14’ünü oluşturuyor. Dünyanın ikinci en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülkede, 2014’ten bu yana iktidarda olan Modi liderliğindeki hükümet, Müslüman çoğunluklu Keşmir bölgesinin özel statüsünü geçen ağustos ayında kaldırmıştı. Bu yolla bölgedeki demografik yapının değiştirilmek istendiğini savunan muhalefetin karara yaptığı itiraz, Hindistan Yüksek Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.