Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de Başkan için azil günü – Trump Demokratlar’a yüklendi: “Bu hukuk dışı darbe girişimi nedeniyle tarih de sizi yargılayacak”

ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün Başkan Donald Trump için azil oylaması yapılacak. Ülke tarihinin hakkında azil kararı alınan üçüncü başkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Trump, oylama öncesinde Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi‘ye altı sayfalık bir mektupla öfke kustu. “Demokratik yolla seçilmiş Amerikan Başkanı’na soruşturma açtınız. Amerikan seçimlerine asıl siz müdahale ediyorsunuz” diye yazan Trump, azil sürecini “hukuk dışı, partizan bir darbe girişimi” olarak niteledi.

ABD Başkanı, Pelosi’nin şahsında Demokrat Partililer’i Amerikan demokrasisine savaş ilan etmekle suçladı ve “Tarih bu azil şarlatanlığından dolayı sizi çok sert yargılayacak” dedi. Anayasal haklarının ihlal edildiğini de savunan Trump, oylanacak azil gerekçelerinin hiçbir suç teşkil etmediğini ileri sürdü. Demokratlar’ı 2016’daki başkanlık seçiminde aldıkları yenilginin intikamını almaya çalışmakla ve “çirkin azil sözcüğü“nün içini boşaltmakla suçlayan ABD Başkanı, azil sürecinin başından beri kullandığı cadı avı benzetmesini de yineledi.

Siz bu azil denilen maskaralığı sürdürürken tarih sizi sert şekilde yargılayacak. Seçimi kazandığımdan bu yana Demokrat Parti’yi ‘azil ateşi’ basmış durumda. Bana, milyonlarca vatansever Amerikalı’ya ve Cumhuriyetçi Parti’ye duyduğunuz nefreti zor gizliyorsunuz” diye yazan Trump, şöyle devam etti: “Ama seçmen akıllı. Oynadığınız bu boş, sığ ve tehlikeli oyunu görüyor. Amerikan halkının 2020 seçiminde sizi (Pelosi) ve Demokratlar’ı sorumlu tutacağından kuşkum yok. Adaleti çarpıtmanızı ve görevi kötüye kullanmanızı çabuk affetmeyecekler.

Donald Trump ve Nancy Pelosi.

Mektubun yayınlanmasından kısa bir süre sonra Kongre binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nancy Pelosi ise, henüz mektubu tam olarak okumasa da özünü anladığını ve “hastalıklı” bulduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi’nde, Başkan Trump’ın “görevi kötüye kullandığı ve “Kongre’nin işleyişini engellediği” gerekçesiyle yapılacak oylamadan azil kararı çıkması bekleniyor. Beklenen olursa Başkan Trump, önümüzdeki ocak ayında Senato’da yargılanacak. Trump’ın görevden alınması için Senato’nun üçte ikisinin onayı gerekiyor. Çoğunluk Cumhuriyetçiler’de olduğu için, Senato’dan Trump’ın görevden alınması yönünde bir karar çıkması beklenmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.