Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizi – Avustralya tarihinin sıcaklık rekoru kırıldı

Dünyanın önde gelen sanayileşmiş ülkelerinden Avustralya, iklim krizinin kuşatması altında. Salı günü (17 Aralık) ülke genelindeki sıcaklık ortalaması 40 dereceyi geçerek rekor kırdı; iç bölgelerde ise termometreler 50 derecenin üzerine çıktı. Daha önce Avustralya genelindeki sıcaklık ortalamasının en yüksek olarak kayıtlara geçtiği dönem, 40,3 derece ile, 2013 yılı Ocak ayı olmuştu.

Kıtanın tamamını etkisi altına sıcak dalgası rekor sayıda kontrol edilemez yangına yol açarken, özellikle Sidney sakinleri kesif duman bulutlarının altında kalmış durumda. Yeni Güney Galler eyaletinde sağlık görevlileri zorunlu kalmadıkça sokağa çıkılmamasını salık veriyor.

Avustralya Meteoroloji Bürosu (ABM), özellikle güneydoğu bölgesinde çalılık alanlarda yangınların çıkma sıklığının son yıllarda arttığını ve yangın mevsimlerinin süresinin uzadığını duyurmuştu. Kış aylarındaki yağış miktarı ülkenin güneydoğusunda azalırken, ülkede sıcaklıklar yükseliyor. ABM uzayan yangın mevsimlerinin ve artan sıcak hava dalgalarının iklim kriziyle ilişkili olduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.