Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin yönetimi ve futbol dünyası arasındaki “Uygur” gerilimi artıyor: Köln kulübü Çin’deki futbol okulu projesini iptal etti

Mesut Özil’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile ilgili Twitter paylaşımı sonrası Arsenal futbol takımının maçlarını yayından kaldıran Çin, şimdi de Özil’i Pro Evolution Soccer (PES) 2020 bilgisayar oyunundan çıkardı. Çin’in sansürlerine ve otoriter politikalarına karşı cephe alan Almanya’nın Köln futbol kulübü ise, Çin’de kurmayı planladıkları futbol okulu projesinden çekilme kararı aldığını açıkladı.

https://www.youtube.com/watch?v=HZ-etv2e_7s

13 Aralık’ta, sosyal medya hesaplarından Doğu Türkistan‘daki hak ihlalleri ile ilgili paylaşımlar yapan Türkiye kökenli Alman futbolcu Mesut Özil, Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi tarafından kınanmış ve yalan haberlere inanmakla itham edilmişti. Mesut Özil’i Şincan’a davet eden Çin yönetimi, Özil’in takımı Arsenal’in maçlarını devlet televizyonlarından kaldırmıştı. Arsenal kulübü ve bazı futbolcular Özil’in görüşleriyle arasına mesafe koyarken, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da olduğu bazı çevreler Özil’e destek vermişti.

Pekin hükümeti, Pompeo’nun destek amacıyla Özil’i etiketlediği ve Çin’i işlediği insan hakları ihlallerinden dolayı ağır şekilde eleştirdiği tweetinin ardından geri adım atmadı ve Özil’e bir sansür daha uyguladı. Dünyanın en popüler futbol oyunlarından biri olan Pro Evolution Soccer (PES) 2020’nin Çin versiyonundan Mesut Özil’i çıkarma kararı alan Çin Halk Cumhuriyeti, eleştirilere rağmen bu kararından vazgeçmedi. Paylaşımlarının ardından, Çinli Arsenal taraftarları tarafından adeta sosyal medya lincine uğrayan Mesut Özil, artık PES 2020’nin Çin versiyonunda yer almıyor.

Köln futbol kulübü Çin’den çekiliyor        

Çin’in Özil ile ilgili ikinci hamlesi ve Arsenal kulübünün oyuncuyu desteklememesi üzerine Almanya’nın FC Köln futbol takımından bir açıklama geldi. Kulüp Başkanı Werner Wolf, şehrin yerel gazetesi Kölner Stadt-Anzeiger’ya (KSA) yaptığı açıklamada, Çin’deki mevcut durumdan dolayı kurmayı planladıkları futbol okulu projesinden çekildiklerini belirtti.

Kulüp adına KSA’ya daha kapsamlı bir açıklama yapan Köln kulübü yöneticilerinden Stefan Müller-Römer de Doğu Türkistan’da yaşananların, yazar George Orwell’in bile tahmin edemeyeceği kadar kötü olduğunu söyledi. Çin’deki gelişmeleri 20 yıldır takip ettiğini belirten Müller-Römer, “Başka kulüpler için Çin’in vazgeçilemez bir gelir kaynağı olduğunu anlıyorum. Ancak Köln kulübünün böylesine otoriter bir yönetimin olduğu ülkede gelir elde etmesi bizim için bir seçenek değil” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.