Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanal İstanbul tartışmaları sürüyor: CHP, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Son dönemin bir numaralı gündem maddesi Kanal İstanbul hakkında açıklamalar arka arkaya gelmeye devam ediyor. 

Konuyla ilgili son açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘dan geldi. Bakan Kurum, TOKİ Proje Yüklenici ve Müşavirleri ile Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Kurum, “ÇED [Çevresel Etki Değerlendirmesi] sürecinde sona yaklaştık, önümüzdeki hafta itibarıyla ÇED raporumuz çıkacak. O bölgede bir arazi takasına, arazi rantına müsaade etmeyiz, hiçbir projede de etmedik” dedi.

Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi‘nde konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Kanal İstanbul projesini ve hükümeti şöyle eleştirdi. “Efendim Kanal İstanbul’u yapacağız, neye göre yapacaksınız? Herkes hayır diyor, bir kişi yapacağım. Yapamazsın kardeşim. İlk seçimde zaten gideceksin. Hiç kimse buraya para ayırmaya kalkmasın.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Kanal İstanbul’un ÇED raporu konusundaki görüşlerini 56 sayfalık bir rapor halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaştı.

Sözcü’nün haberine göre rapor, böyle bir projeye ihtiyaç olmadığını, yapılması halinde doğanın büyük zarar göreceğini, su kaynaklarının büyük ölçüde yok olacağını ve bölgenin yaşanılamaz bir hale geleceğini anlatıyor. Yine rapora göre, Karadeniz ve Marmara Denizi’nin doğal yapısı bozulacak. İstanbul’u bekleyen deprem riskiyle beraber tsunami gibi büyük felaketler de yaşanabilir.

Öte yandan CHP, Kanal İstanbul projesine karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gitti. CHP, Yap-İşlet-Devret modeli ile işletmelere olanak tanıyan kanun maddesinin iptali için AYM’ye başvurdu. AYM, başvuruyu önümüzdeki hafta esastan görüşerek karara bağlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.