Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayir’de Buteflika sonrasının en güçlü figürü Genelkurmay Başkanı Salah hayatını kaybetti

Cezayir’in en güçlü ismi Genelkurmay Başkanı Ahmad Gaid Salah bugün hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanlığı, 79 yaşındaki Salah’ın ölüm sebebinin kalp krizi olduğunu açıkladı. Salah’ın ani ölümünün, Buteflika sonrası Cezayir’de güç dengelerini değiştirebileceği belirtiliyor.

Ahmad Gaid Salah, eski Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın destekçilerinden biri olarak biliniyordu. Buteflika bu yıl nisan ayında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde beşinci kez aday olacağını açıklayınca Cezayirliler sokaklara dökülmüştü. Şubat ayında başlayan eylemler giderek yayılınca, seçimler ertelenmiş ve Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştı.

Anayasal geçiş dönemi ilan edilen ülkede ve seçimler bu ay içinde gerçekleştirildi. Cezayirliler’in çok büyük bir bölümü “Buteflika’nın gitmesi yetmez. Seçim değil rejim değişikliği istiyoruz” diyerek seçimleri boykot etti ve oy kullanmadı.

Tüm bu süreç boyunca Genelkurmay Başkanı Salah ülkedeki en güçlü siyasi figür olarak öne çıkmıştı. Salah, yaptığı açıklamalarda sık sık devlet başkanının seçilmesini istediğini belirterek, rejim değişikliği isteyen göstericileri kızdırıyordu. Göstericiler, ülkede seçimlerden önce demokratik kurumların kurulmasını şart koşuyordu.

Salah’ın beklenmedik ölümü, Buteflika sonrası Cezayir’de güç dengelerinin değişmesi açısından büyük önem taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.