Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul KHK’lılar Platformu, insan hakları paneli düzenledi: “Toplumda korkuyu çok iyi örgütlediler”

İstanbul KHK’lılar Platformu dün İnsan Hakları ve KHK’lar Panel-Forum başlıklı bir program düzenledi. Programa HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, KHK’lı öğretmen Filiz Uzal ve KHK’lı akademisyen Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu katıldı. Etkinlikte Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve insan hakları üzerindeki etkilerinden bahsedildi.

KHK’lı öğretmen Filiz Uzal “İhraç edilmekle kalmadık. Televizyonlar kapatıldı, hakkımızı arayabileceğimiz bütün kapılar kapatıldı” dedi. “Korku politikası çok yoğundu” diyen Uzal, KHK mağdurlarının yüzbinlerce kişiden oluşmasına rağmen bir araya gelemediğini, kurdukları KHK’lılar Platformu ile bunu amaçladıklarını söyledi.

Adıyaman Üniversitesi’nden KHK ile atılan Doç. Dr. Bayram Erzurumluoğlu, KHK’lılar hakkında yaptığı araştırmayı anlattı ve Mağdurlar için Adalet Topluluğu’nun “Üçüncü yılında OHAL’in toplumsal maliyetleri” başlıklı raporundan bahsetti. Erzurumluoğlu, suçlu olduğu iddia edilen kişilerin sadece kendilerinin değil, çocuklarının, anne ve babalarının hatta yakın akrabalarının bile cezalandırıldığı bir dönemden geçildiğini ve suçlanan kişilerin küçük yaştaki çocuklarının bile intihara sürüklendiğini söyledi.

Çok sayıda KHK mağduru ve ilgilinin katıldığı program, soru ve cevap bölümünden sonra forum oturumu yapılarak sona erdi.

“Büyük bir insan hakları ihlali”

Medyascope’a konuşan KHK’lı öğretmen Yurdagül Şahin Demir ihraç edildiği sırada yedi aylık hamile olduğunu ve stres nedeniyle gebeliğinin sekizinci ayında erken doğum yapmak zorunda kaldığını anlattı. Demir, “Kızım şu anda iki buçuk yaşında ve OHAL İnceleme Komisyonu hâlâ dosyam hakkında bir karar vermiş değil” dedi. KHK’yı büyük bir insan hakları ihlali olarak niteleyen Demir, “KHK demek sadece işinden atılmak değil, seyahat hakkının engellenmesi, çalışma hakkının engellenmesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesi, iş güvencesinin ortadan kalkması demek aslında” diye konuştu.

“Platformlar aracılığıyla örgütlenmemiz, bütün din, dil, ırk ve mezhep farklılıklarını ortadan kaldırdı”

KHK’lı öğretmen Filiz Uzal da Medyascope’a şu değerlendirmeyi yaptı: “Sivil toplum örgütlerinin tam da bu aşamada yeterli olmadığını ya da kapılarını kapattığını gördüğümüz yerde platformlar noktasında örgütlenmeye başladık. Platformlar aracılığıyla örgütlenme din, dil, ırk ve mezhep farklılıklarını ortadan kaldırdı, böylece yönetenlerin en büyük korkusunu gerçekleştirdik. Toplumda korkuyu çok iyi örgütlediler. Bizi birbirimize bu şekilde kırdırıyorlardı. Alevi’yi Sünni’ye, Türk’ü Kürt’e.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.