Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters’e bilgi veren İranlı hükümet kaynakları: Kasım ayındaki gösterilerde 1500 kişi öldü

Reuters haber ajansı, İran’da 15 Kasım’da akaryakıta yapılan zamları protesto etmek üzere başlayan ve aşırı güç kullanımıyla bastırılan gösterilerde 1500 kişinin öldüğünü duyurdu.

Ajans bu sayının kaynağı olarak, bilgi aldığı İran İçişleri Bakanlığı’nda çalışan üç kişiyi gösterdi. Habere göre, ölenlerden 17’si, 18 yaşın altındaki gençler. Reuters yaklaşık 400 kadının da gösterilerde hayatını kaybettiğini, ölenler arasında güvenlik güçleri mensubu birkaç kişinin de bulunduğunu bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü 16 Aralık’taki basın açıklamasında, en az 304 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Reuters, İranlı kaynaklarının verdiği sayının güvenlik güçleri, morglar, hastaneler ve adli tıp kurumundan alınan verilere dayandığını yazdı.  

Reuters’in haberinde, gösterilerin başlamasından iki gün sonra, 17 Kasım’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in de katıldığı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve kabinesinin düzenlediği güvenlik toplantısında konuşulanlara da yer verilmiş. Buna göre, 80 yaşındaki Hamaney, Ruhani yönetimini olaylarla başa çıkamadığı için sert bir şekilde eleştirdikten sonra şu sözleri sarf etmiş: “İslam Cumhuriyeti’nin bekası tehlikede. Sona erdirmek için ne gerekiyorsa yapın. Emrediyorum!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.