Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdlib operasyonu – Ankara, Rusya’nın ateşkes için devreye girmesini bekliyor

Suriye ordusunun 10 gün önce Rus hava kuvvetlerinin desteği ile başlattığı İdlib operasyonu devam ederken, onbinlerce kişi Şam-Halep otoyolu üzerindeki stratejik M-5 otoyolunu kullanarak köylerden kuzeye doğru kaçıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’ya mesaj gönderildiğini, Türkiye’nin ateşkes beklentisi içinde olduğunu duyurdu.

Operasyonlar sözkonusu otoyol üzerindeki Maaret el Numan yerleşimini ele geçirmeye odaklı görünüyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, yalnızca geçen hafta 30 bin kişi evlerini terk etti. Toplam rakamın ise 80 bine ulaştığı belirtiliyor.

Harita için kaynak: Institute for War and Peace Reporting.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, salı günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Rusya’ya mesaj gönderdiklerini ve yeni bir ateşkes konusunda beklenti içinde olduklarını belirtti. Kalın, “Suriye ordusunun operasyonları durdurulmaz ise hem İdlib mutabakatı ihlal edilmiş olacak hem İdlib’de yeni bir insani kriz ortaya çıkacak hem Türkiye’ye dönük yeni bir göç dalgası ortaya çıkacak hem de orada rejimin girmesi halinde yeni sivil katliamlar yaşanacak” dedi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün, Suriye ordusunun Maaret el Numan’a bağlı Surman köyündeki Türk gözlem noktasını kuşattığını duyurmuştu. Ağustos sonunda yine Suriye ordusunun operasyonları sırasında kuşattığı Türkiye’ye ait dokuz numaralı gözlem noktası, Rusya’nın devreye girmesi ile rahatlatılmış, bölgeye geçici olarak Rus askeri polisi gönderilmişti.

Hafta başında Medyascope’a konuk olan Suriye uzmanı gazeteci Hediye Levent, bölgede 40-50 bini El Kaide ile ilişkilendirilen yaklaşık 100 bin cihadcı militan bulunduğunu anlatmış; Suriye’nin muhaliflerin elindeki bu son bölgeyi ele geçirene dek – zaman zaman ara verilse dahi- operasyonlarını sürdüreceğini öngörüsünde bulunmuştu.

Türkiye, Rusya ve İran anlaşma yaparak, terör örgütü sayılanlar hariç muhalif gruplarla Suriye rejimi arasında silahtan arındırılmış bölge oluşturmuş, çatışmasızlığı gözetmek üzere de İdlib’e 12 adet askeri gözlem noktası yerleştirmişti. Türkiye son operasyonlarla Şam yönetiminin ateşkesi bozduğu iddiasında. Rusya ise, İdlib’de El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir el Şam adlı örgüte karşı operasyon yürütüldüğünü ve anlaşmanın teröristleri kapsamaması nedeniyle, ateşkesin ihlal edilmediğini savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.