Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi Wikipedia yasağının kaldırılmasını istedi, gözler yerel mahkemede

Anayasa Mahkemesi (AYM), Wikipedia’ya Türkiye’de getirilen erişim engelinin hak ihlali olduğuna karar verdi. AYM, engelleme kararını veren sulh ceza hâkimliğinden yasağın kaldırılmasını talep etti.

AYM Genel Kurulu kararı oyçokluğuyla aldı. Genel kurul, sitenin tamamına erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Karar 6’ya karşı 10 oyla alındı.

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, kararın ardından Twitter’dan “Yeniden hoşgeldin Türkiye!” diye seslendi.

Wikipedia 970 gündür erişime kapalı. Siteye erişim 29 Nisan 2017’de engellendi. Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle 9 Mayıs 2017’de AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Mahkeme bu başvuruyu 11 Eylül 2019’da gündemine aldı ve AYM Genel Kurulu’nda görüşülmesi gerektiğine hükmetti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması” gerekçesiyle Wikipedia’nın engellenmesini istemişti. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla onanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.