Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a İBB’den yanıt: “İmza katılım gereği atıldı, olumsuz görüşümüzü orada da belirttik”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul hakkında açıklamalarda bulundu ve “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) temsilcisi ÇED Raporu’nun altına imza atmıştır. Başkan şimdi itiraz ediyor ama daha elemanının ne yaptığının farkında değil” dedi. 28 Kasım’da gerçekleştirilen toplantıya İBB adına katılan İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün ise “Oraya katılım için imza attık. Zaten toplantıda da olumsuz görüşlerimizi hem yazılı hem de sözlü olarak bildirdik” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ile ilgili ÇED Raporu’nun tamamlanarak askıya çıkmasının ardından açıklamalarda bulundu. Kurum, 28 Kasım’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de katıldığını belirterek şöyle konuştu: “İnceleme değerlendirme toplantı tutanağında Kanal İstanbul projesi için hazırlanan ÇED Raporu’nun yeterli olduğu, önlemlerin alındığı ve ÇED Raporu’na son şeklinin verilmesi konusu yer almaktadır. İBB de toplantıya katılmış. İBB’nin temsilcisi de ÇED Raporu’nun altına imza atmıştır. İBB Başkanı şimdi itiraz ediyor ama daha elemanının ne yaptığının farkında değil. İtiraz edeceksen toplantıya gel ‘Şu şu nedenden dolayı şerh düşüyorum’ de. İstanbul’un çevresi ve doğasını koruma eksenli bir bakışla yaklaştık. Bundan sonraki süreçte de belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve STK’lar ile birlikte projemizi yürüteceğimizi ifade etmek isterim.”

Bakan Kurum ayrıca, Kanal İstanbul yapıldığı takdirde İstanbul’un su kaynağı kaybı yaşayacağı iddiasının doğru olmadığını söyledi ve “Bugün İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı, Panama Kanalı’nın dört, Süveyş Kanalı’nın ise üç katı. 1930’larda Boğaz’dan iki gemi geçerken bugün günlük ortalama 150 gemi geçiyor. Yıllık 50 bin geminin geçtiğini görüyoruz. Gemi boyutlarının büyümesi dünya mirası İstanbul üzerinde büyük bir tehdit oluşturmuş durumdadır” dedi.

“İmza katılım gereği atıldı, olumsuz görüşümüzü belirttik”

İBB adına 28 Kasım’daki İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısına katılan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Kurum’un iddialarına dair Medyascope’a şu açıklamayı yaptı: “Biz o toplantıya katıldık ve orada katılım için imza attık. O imza onun için atıldı. Zaten olumsuz görüşlerimizi yazılı ve sözlü olarak orada da bildirdik. Hatta haber de oldu. O toplantı ÇED’e ilişkin görüş istenen bir toplantıydı, onaylanma toplantısı değildi. E-ÇED programına da görüşümüzü yükledik.”

Ne olmuştu?

Kanal İstanbul projesine dair yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda 28 Kasım’da gerçekleştirildi. Kanal İstanbul’un ÇED Raporu’na son halini vermek üzere gerçekleştirilen İDK toplantısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili kurumların yetkilileri ile birlikte İBB de katıldı. Kurum temsilcilerinin görüş ve önerilerini sunduğu toplantıya İBB adına İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün katılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.