Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’ne saldırı – Trump, İran’ı bir kez daha tehdit etti: “Çok büyük bedel ödeyecekler”

ABD Başkanı Donald Trump, Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıdan sorumlu tuttuğu İran’ı, Twitter’dan bir kez daha tehdit etti. “Çok büyük bedel ödeyecekler” diye yazan Trump, olayların yatıştırılmasında önemli rol oynadıklarını söylediği Iraklı liderlere ise teşekkür etti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine yönelik saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutmayı sürdüren Trump, Twitter’da şu mesajı palaştı: “İran bizim binalarımızda kaybedilen hayatlar ve verilen zarardan sorumlu tutulacak. ÇOK BÜYÜK bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, bu bir tehdit. Mutlu yıllar!”

Trump İran’ı dün de tehdit etmiş, Twitter’dan “İran bir Amerikalı çalışanı öldürdü. Biz de sert şekilde yanıt verdik, her zaman da böyle yapıyoruz. Şimdi İran, Irak’taki ABD Büyükelçiliği’ne bir saldırı organize ediyor. Bundan tamamen sorumlu tutulacaklar” diye yazmıştı.

ABD Irak’a ek asker gönderdi

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de elçiliği korumak için 750 ABD askerinin Bağdat’a gönderildiğini açıkladı. ABD’nin Irak’ta halen 5 bin askeri bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat Büyükelçiliği’ndeki personelin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve ülkeden tahliye edilmelerine yönelik bir planlama olmadığını duyurdu.

Olaylar dün sabah saatlerinde başladı. Şii milis grubu Haşdi Şabi ve Hizbullah Tugayları’na bağlı binlerce kişi, geçen hafta sonu 25 kişinin öldüğü Amerikan hava saldırısını protesto etmek için elçilik binasına yürüdü. Güvenlik noktalarını ateşe veren protestocular, elçiliğin resepsiyon bölümüne kadar girmeyi başardı. ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve üst düzey diplomatlar protestolar başlarken tahliye edilmişti. Elçiliği savunan askerler, protestoculara ses bombaları ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti, en az iki gösterici yaralandı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ve Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih de olaylara ilişkin yaptıkları açıklamalarda Şii milislerden elçilik çevresinden çekilmelerini istedi. Salih, olayı “Irak hükümeti için bağlayıcı olan uluslararası protokol ve anlaşmaların ihlali” olarak niteledi ve “Barışçıl protesto anayasa tarafından korunan ve onun güvencesi altında bulunan bir haktır. Ancak yabancı diplomatik misyonların hedef alınması Irak’ın çıkarlarına ve uluslararası itibarına aykırıdır” dedi.

İran tüm suçlamaları reddetti

Tahran yönetimi ise olaylarla ilgili herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada “Amerika’nın, Irak halkının Vaşington’ın 25 Iraklı’yı vahşice öldürmesine karşı düzenlediği protestolardan İran’ı sorumlu tutacak inanılmaz bir küstahlığı var. Amerikalı yetkililerin ülkemize yönelik suçlamalarını reddediyoruz. ABD’yi yanlış değerlendirmelere ya da yanlış yönlendirilmiş bir tepkiye karşı uyarıyoruz. Beyaz Saray’ı bölgedeki yıkıcı politikalarını yeniden gözden geçirmeye davet ediyoruz” denildi.

Ne olmuştu?

ABD hafta başında, İran destekli Hizbullah Tugayları’na ait Irak ve Suriye’deki üsleri bombalamış, 25 milis hayatını kaybetmiş, 50’den fazla kişi de yaralanmıştı. ABD yönetimi saldırıya gerekçe olarak Kerkük yakınlarındaki bir Amerikan üssüne düzenlenen saldırıyı gösterdi. Bu olayda bir Amerikalı mühendis ölmüştü.

ABD’nin bu saldırısı, Irak yönetimi tarafından da eleştirilirken Şii gruplar intikam çağrısı yaptı.

ABD, Hizbullah Tugayları’nı “terör örgütü” olarak görüyor. 2007’de İran’ın desteğiyle kurulan grup, Irak’taki IŞİD varlığına karşı savaşan Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin içindeki en güçlü grup.

Kaynak: BBC, Voice of America, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.