Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak’ta Şii milislerin Amerikan Büyükelçiliği kuşatması sona erdi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta İran destekli milis gruplarının ABD Büyükelçiliği kuşatması sona erdi. İki gün süren protestolarda büyükelçiliğin resepsiyon binası ateşe verilmişti.

Irak’ta protestocular ABD’nin en büyük misyonu olma özelliği taşıyan Bağdat’taki büyükelçilik kompleksinin girişindeki resepsiyonu salı günü ateşe vermişti.

Çekilme kararı, ABD’nin büyükelçiliği korumak üzere 750 askeri takviye olarak bölgeye gönderme kararınının ardından geldi. Washington Post gazetesi protestocuların, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin ABD’nin Irak’taki varlığının sona erdirilmesine dönük bir parlamento kararı çıkarılmasını destekleyeceğini söylemesinin ardından çekildiklerine dikkat çekti.

Protestocuların ateşe verdiği resepsiyon.

Protestolar, ABD’nin, IŞİD’le mücadele için oluşturulan Halk Seferberlik Güçleri’nin (Haşdi Şabi) bileşenlerinden, İran destekli Hizbullah Tugayları’na (Kataib Hizbullah) ait Irak ve Suriye’deki üsleri pazar günü bombalaması üzerine düzenlenmişti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölge içinde yer alan devasa bir kompleks.

ABD’nin hava saldırılarında Amerikan kaynaklarına göre 25, İran kaynaklarına göre ise 31 kişi hayatını kaybetti. ABD, bombardımana gerekçe olarak  cuma günü Kerkük’teki bir üsse düzenlenen roket saldırısında bir ABD vatandaşı mühendisin ölümünü göstermiş, saldırılarının savunma amaçlı olduğunu iddia etmişti.

ABD’nin terör örgütü saydığı Hizbullah Tugayları, 2007’de İran’ın desteğiyle kurulduktan sonra 2014’te IŞİD’e karşı savaşmak üzere Irak’ta kurulan Haşdi Şabi milislerinin bel kemiğini oluşturmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, protestolardan İran’ı sorumlu tutarak can kaybı ya da maddi zarar halinde “çok büyük bedel” ödetme tehdidinde bulunmuştu. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise, Irak’taki yaygın ABD karşıtlığına işaret ederek ABD’nin “hiçbir şey yapamayacağını” söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.