Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya tezkeresine tepkiler – Rusya endişe duyduğunu açıkladı, BM “Libya’da barış şansı azalır” dedi

Türkiye’nin Libya’ya asker göndermesine olanak sağlayan cumhurbaşkanlığı tezkeresinin TBMM’de kabul edilmesinin yankıları sürüyor. Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, tezkerenin kabul edilmesini “endişe verici” bulduklarını açıkladı.

Libya’ya asker göndermenin krizi daha da derinleştirebileceğini öne süren Slutskiy, “Türk parlamentosunun kararı endişe verici” dedi ve Libya’daki krize çözüm olarak Birleşmiş Milletler’i (BM) işaret etti. Tezkerenin 8 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında İstanbul’da yapılacak zirvenin de ana gündem maddesini oluşturması bekleniyor.

Tezkerenin kabulü Libya’da da yankı buldu. Euronews’un haberine göre, ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri Halife Hafter yanlıları, sivillerin Türk ordusuna karşı silahlanması çağrısı yaptı. Hafter yanlıları, Türkiye’den asker göndermesini isteyen Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni de “vatana ihanetle” suçladı.

BM Libya Özel Temsilcisi Salamé: Barış şansı azalır

BM’nin Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salamé ise ülkeye gönderilecek Türk birliklerinin gelecekteki olası barış şansını daha da azaltacağını belirtti:

“Bölgesel güçlerin müdahalesi Libyalılar’ın ülkelerinin kaderinin kontrolünü kaybedebilecekleri anlamına geliyor. Üye ülkelerin Libya çatışmasına doğrudan askeri katılımı, çatışmayı artırıyor, ateşliyor ve uzatıyor.”

Avrupa Birliği (AB) de tezkerenin kabul edilmesine tepki gösterdi. AB sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Libya krizinin askeri çözümü yoktur. Çatışan tarafları desteklemek, bu ülkeyi ve bölgeyi daha da istikrarsızlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecektir” denildi.

Türkiye’nin Libya kararına bir tepki de EastMed doğalgaz boru hattının inşasını öngören anlaşmayı dün imzalayan üç ülkeden geldi. İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi, ortak bir açıklama yayınlayarak tezkerenin BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosu kararını ihlal ettiğini savundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya’ya gönderilmesini öngören cumhurbaşkanlığı tezkeresi, dün TBMM Genel Kurulu’nda 325 oyla kabul edildi. Karar Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Kararda, Libya’da Şubat 2011’de meydana gelen olayları takip eden süreçte, demokratik kurumların inşa edilmesine yönelik çabaların, artan silahlı çatışmalar nedeniyle akamete uğradığı, ülkede parçalanmış bir yapının ortaya çıktığı anımsatıldı. Kararda, Libya Siyasi Anlaşması kapsamında oluşturulan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin kararı uyarınca uluslararası toplum tarafından ülkeyi temsil eden tek ve meşru hükümet olarak tanındığına işaret edildi. Yine kararda, Libya Ulusal Ordusu’nun saldırılarının durdurulamaması halinde Türkiye’nin çıkarlarının olumsuz etkileneceği ifadesi yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.