Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da askeri okula saldırı: En az 28 ölü

Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan, Türkiye’nin de askeri destek vermeye hazırlandığı Ulusal Mutabakat Hükümeti, Trablus’taki bir askeri okula düzenlenen saldırıda 28 kişinin öldüğünü, çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, Halife Hafter liderliğindeki güçlerin meskun mahalde bulunan okula hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Reuters haber ajansı ise Hafter güçlerinin saldırıyı üstlenmediğini yazdı.  

Ülkenin doğusunda kontrolü elinde bulunduran ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin “ulusal ordu” saydığı Hafter’e bağlı güçler, Libya’nın tamamına hükmetmek üzere nisan ayından bu yana Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı savaşıyor. Hafter güçlerinin Trablus kentine yönelik saldırıları aralık ayından itibaren yoğunlaşmış durumda.

Türkiye’ye karşı seferberlik çağrısı

Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya tarafından desteklenen Hafter, Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek için Libya’ya muharip güç gönderilmesine olanak tanıyan cumhurbaşkanlığı tezkeresinin TBMM’de kabulünün ardından, seferberlik çağrısı yaptı.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında “kadın-erkek, sivil-asker” tüm Libyalıları, Türkiye’ye karşı “vatanlarını ve onurlarını savunmak” üzere silah altına çağıran Hafter, Osmanlı İmparatorluğu’na atıfla Türkiye’yi “Libya’nın kontrolünü geri almaya çalışan bir sömürgeci” olarak niteledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, cuma günü taraflara acil ateşkes çağrısını yinelemiş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya yönelik devam eden silah ambargosunu da hatırlatarak, taraflara başka ülkelerce askeri destek verilmesinin siyasi çözüm arayışlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.