Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasım Süleymani için Tahran’da cenaze töreni – “İran için en büyük teselli ABD’nin bölgeden tümüyle çıkarılması olacaktır”

ABD’nin Bağdat’ta suikast saldırısıyla öldürdüğü İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve aynı saldırıda öldürülen Iraklı milis komutanı Ebu Mehdi el Mühendis için İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen törene onbinlerce kişi katıldı. İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Süleymani’nin tabutu başında ağlayarak dua okuduğu törende, Süleymani’nin halefi İsmail Kaani, İran için en büyük tesellinin ABD’nin bölgeden tümüyle çıkarılması olacağını söyledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Kasım Süleymani’nin tabutu başında gözyaşlarını gizlemeden ağladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve diğer devlet ve hükümet kadrolarının da hazır bulunduğu törende sık sık “Amerika’ya ölüm sloganları” atıldı. Gözlemciler Tahran’daki törene katılımın, İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni için 1989’da düzenlenenden sonraki en büyük katılım olduğunu söylüyor.

Süleymani ve el Mühendis’in kendi ülkelerinin bayraklarına sarılmış naaşları, törene katılan binlerce kişi tarafından elden ele geçirilerek sokaklarda da taşındı.

General Süleymani’nin kızlarından Zeynep, yaptığı konuşmada “Deli Trump, babamın şehit olmasıyla her şeyin bittiğini düşünme. ABD ve müttefiki İsrail’i ‘karanlık günler’ bekliyor” dedi. Süleymani’nin ölümünden 12 saat sonra göreve atanan halefi Tuğgeneral İsmail Kaani de, intikamın Allah’a mahsus olduğunu belirtmekle birlikte, “belli adımlar” atılacağını da sözlerine ekledi. Kaani, ülkesinin Süleymani’nin yolundan gitmeye devam edeceğini, teselli bulacakları tek şeyin ABD’nin bölgeden tamamen çıkarılması olacağını söyledi.

Trump: Irak askerlerimizi çıkarırsa, görülmemiş sertlikte yaptırımlar uygularız

Irak Parlamentosu dün geçirdiği bir kararla, ülkedeki tüm yabancı askerlerin Irak topraklarını terk etmesi çağrısı yapmıştı. Parlamentodaki Şii milletvekillerinin desteğiyle geçirilen ancak bağlayıcılığı olmayan kararın ardından, ABD Başkanı Donald Trump’tan yaptırım tehdidi geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “[Irak’ta] inanılmaz derecede pahalı bir hava üssümüz var. İnşa etmesi milyarlarca dolara mal oldu. Parasını ödemedikleri sürece bu üssü terk etmeyiz” dedi ve ekledi: “Eğer hasmane biçimde ülkeyi terk etmemiz istenirse, daha önce hiç görmedikleri boyutlarda yaptırımları devreye sokarız. İran yaptırımları, uygulayacağımız yaptırımların yanında hafif kalır.

Trump, İran’dan misilleme gelmesi durumunda, İran’ın kültürel varlıklarını hedef alacak saldırılar düzenleme tehdidini de savundu: “Onların bizim insanlarımızı bombalayıp havaya uçurmasına izin var, ama bizim onların kültürel varlıklarına dokunmamıza izin yok, öyle mi? Bu işler böyle yürümüyor.

Trump’ın Twitter üzerinden yaptığı İran’ın kültürel mirası dahil belirlenen hedeflerin vurulacağı tehdidi, Amerikalı siyasetçiler de dahil bir çok kesimden savaş suçu kapsamında değerlendirilerek tepki almıştı.

IŞİD’e karşı koalisyon güçleri operasyonlarını askıya aldı

Irak Parlamentosu’nun yabancı devlet askerlerinin ülkeden çekilmesi kararı sonrasında, Irak’taki IŞİD’e karşı koalisyon güçleri operasyonlarını askıya aldığını duyurdu.

Koalisyon güçleri Irak’taki askeri varlıklarını korumaya odaklanacak

5 Ocak Pazar günü ABD liderliğindeki koalisyon güçleri tarafından yapılan açıklamada, iki aydır İran yanlısı milis gruplarca yapılan roket saldırılarına karşı korunmak amacıyla hareket edildiği ve bunun partnerlerle çalışmalara ve IŞİD’e karşı yapılan operasyonlara ayrılacak kapasiteyi azalttığı, bu sebeple bu çalışmalara ara verileceği belirtildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.