Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber — ODTÜ’de KYK yurdu inşaatının durdurulmasına karar verildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında Mayıs 2018’de imzalanan protokol uyarınca başlatılan iki bin kişilik Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu inşaatına Çankaya Belediyesi’nden sonra, yargı da izin vermedi. Ankara 11. İdare Mahkemesi, ODTÜ Mezunlar Derneği’nin ODTÜ Rektörlüğü’ne ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na açtığı davada “yurt inşaatının yürütülmesinin durdurulmasına” karar verdi.

“Hukuksuz inşaata son verilmeli”

ODTÜ Mezunlar Derneği, yurt için imzalanan protokolün hukuka aykırı olduğu, yurt inşaatının planlandığı Kavaklık ve çevresindeki alanın daha önce ODTÜ Geliştirme Vakfı’na tahsis edildiği, rektörlüğün üçüncü kişilere tekrar tahsis etme yetkisinin bulunmadığı, ODTÜ içerisindeki yurtlar arasında farklılık oluşacağı, inşaatın ruhsat alınmadan başlatıldığı ve ruhsatsız inşaatta ağaçların kesildiği gerekçeleriyle ODTÜ Rektörlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na dava açmıştı. Dernek, inşaat faaliyetlerinin ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Mahkeme, ODTÜ Mezunlar Derneği’ni haklı buldu

Ankara 11. İdare Mahkemesi’nin 13 Aralık 2019 tarihli kararında, sözkonusu arazinin kullanım hakkının ODTÜ Geliştirme Vakfı’na 1984 yılında verildiği, bu hakkın kullanımının KYK’ya devrine ilişkin bir sözleşme bulunmadığı, KYK’ya devrin rektörlük ile imzalanan protokolle gerçekleştiği yazıldı. Kararda bu protokolün hukuka aykırı olduğu ve protokol kapsamında gerçekleştirilen inşaat işleminde hukuka uyarlılık bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme, “Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINA” karar verdi.

“Kavaklığa çivi çakamayacakları hukuki olarak karara bağlandı”

Medyascope, ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı İrfan Türkkolu’na kararı sordu. Türkkolu, kararda Kavaklık mevkiinde direnen öğrencilerin büyük payı olduğunu söyleyerek “Artık oraya bir çivi bile çakamazlar. Kavaklığa çivi çakamayacakları hukuki olarak karara bağlandı” dedi.

“KYK protokolü iptal edilene kadar direniş devam edecek”

Türkkolu ayrıca, sürecin sonuna gelinmediğini, ODTÜ Rektörlüğü ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan KYK protokolü iptal edilene kadar öğrencilerin direnişe devam edeceğini söyledi.

ODTÜ Rektörlüğü’nün ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ise karara itiraz etmesi bekleniyor.

Ne olmuştu?

ODTÜ Rektörlüğü’nün Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yaptığı protokole göre ODTÜ kampüsü içinde yer alan 40 dönüm arazi, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. KYK’nın 2 bin kişilik yurt inşaatı Mayıs 2019’da başladı, öğrenciler ise durumu protesto etti. İnşaatın Kavaklık bölgesinde yapılmasına karşı çıkan ve ODTÜ’ye ODTÜ yurdu yapılmasını isteyen öğrenciler bölgede 55 gün çadırlarda yaşadı, 55. günün sonunda, 8 Temmuz’da ise polis kampüse girdi ve Kavaklık mevkiini boşaltarak etrafını bariyerle çevirdi. O gün yüzlerce ağaç kesildi.
Ancak daha sonra ODTÜ’de Kavaklık bölgesine yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesi’nden ruhsat alınmadığı ortaya çıktı. ODTÜ Geliştirme Vakfı da kendisine kullanım hakkı verilen bu alanda inşaata izin vermeyeceğini açıkladı ve inşaat durduruldu. Öğrenciler direnişin 88. gününde bariyerleri kaldırarak yeniden Kavaklık alanına girdi. Direniş bugün 237. gününde.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.