Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNESCO’dan Trump’a uyarı: “Kültürel miras alanları hedef olamaz”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İran’ın kültürel varlıklarına saldırı tehdidinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ı uyardı. Örgüt, ABD ve İran’ın savaş döneminde kültürel varlıkları korumaya yönelik uluslararası sözleşmelere imza attığını hatırlattı. Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlığın Korunması Sözleşmesi kapsamında kültürel alanlara saldırılar, savaş suçu olarak kabul ediliyor.

İran’ın UNESCO Büyükelçisi Ahmed Celali ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ABD ve İran’ın 1954 ve 1972 yıllarında, kültürel varlıklar ve dünya mirasını koruma konusunda iki ayrı sözleşmeye imza attığını belirtti.

Azoulay ayrıca, ABD’ye 2017 yılında oybirliğiyle kabul edilen ve kültürel mirasın tahrip edilmesini kınayan 2347 sayılı Güvenlik Konseyi Kararının şartlarını da hatırlattı.

UNESCO’dan yapılan açıklamaya göre, özellikle 1972 Lahey Sözleşmesi’nde, taraf devletlerin her birinin “devletlerin topraklarında bulunan kültürel ve doğal mirasa doğrudan veya dolaylı olarak zarar vermesi muhtemel hiçbir adımı kasıtlı olarak atamayacağı” taahhüt ediliyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden pazar günü yapılan açıklamada da Cenevre Sözleşmesi’nin 53. maddesi hatırlatılarak kültürel varlıklar aleyhine düşmanca uygulamaların yasaklandığı hatırlatıldı.

İran’da, UNESCO kültür mirası kapsamında koruma altında olan 24 alan bulunuyor. Bu alanlar arasında Şiraz kentinde bulunan Persepolis, İsfahan Ulu Camii, 1967 yılında Tahran’da son Şah Rıza Pehlevi’nin taç giydiği Gülistan Sarayı, Antik Bam şehri ve Tebriz’deki eski pazar da yer alıyor.

UNESCO İran Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Hüccetüllah Eyyubi tarafından UNESCO’ya hitaben kaleme alınan bir mektupla Trump’ın davranışı eleştirildi. İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre mektupta, “ABD Başkanı Trump, şaşırtıcı ve medeniyet dışı bir eylemle, İran’ı birkaç bin yıllık kültürel alanlarını yok etmekle tehdit etti” deniliyor.

İran’ın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne de girmiş bazı kültürel alanları: 

Ermeni Manastır yapıtları

Gülistan Sarayı

Günbed-i Kavus

İsfahan Mescid-i Cuma

İmam Meydanı, İsfahan

Pasargad

Persepolis

Erdebil’de Şeyh Safiyüddin Tekke ve Türbe Yapıtları

Şuşter Tarihi Su Sistemi

Sultaniye

Tebriz Tarihi Çarşı Külliyesi

Taht-ı Süleyman

Çoğa Zenbil

İran Bahçeleri

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.