Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus doğalgazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledecek TürkAkım doğalgaz boru hattının açılışı dolayısıyla İstanbul’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Haliç Kongre Merkezi’ndeki ikili görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi https://t.co/JDTfadEHjG
— AA Canlı (@AACanli) January 8, 2020
İki lider son üç yılda 22 kez bir araya geldi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Erdoğan Putin’e “Doğu Akdeniz Denkleminde Stratejik Adım: Türkiye-Libya Mutabakatı” isimli bir kitap hediye etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan kitapta Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikası ve Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzalanan anlaşma ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
#Canlı: TürkAkım doğal gaz boru hattı açılıyor https://t.co/tmzeTipuU5
— AA Canlı (@AACanli) January 8, 2020
Erdoğan ve Putin ikili görüşmenin ardından TürkAkım Projesi‘nin açılış törenine katıldı.
Putin, konuşmasında, “Rusya-Türkiye arasındaki işbirliği, engelleme çabalarına rağmen her alanda gelişiyor. Rus gazının (Türkiye üzerinden) Avrupa’ya sevk edilmesi bütün Avrupa ekonomisine tesir edecek” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu bölgede gerginliğin artırılmasına yönelik eğilimler var. Türkiye ve Rusya ise bambaşka eğilim sergiliyor.”
Erdoğan da törende bir konuşma yaptı. “Allah’a hamdolsun geride bıraktığımız bir sene içerisinde hedeflediğimiz şekilde hattı başarıyla tamamladık” diyen Erdoğan, projeyi “tarihi” olarak niteledi. Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de, ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.