Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

935 kilometrelik dev doğalgaz hattı: Her yönüyle TürkAkım projesi

Uluslararası kamuoyunda bilinen adıyla TurkStream, Türkçe TürkAkım… Rusya’dan yola çıkıp Karadeniz’i boydan boya geçerek Marmara bölgesine ulaşan, buradan Bulgaristan’a bağlanan ve başta Güney Avrupa olmak üzere tüm Avrupa’ya enerji sağlamayı hedefleyen doğalgaz boru hattı projesinde sona gelindi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinTürkAkım Doğalgaz Boru Hattı’nın açılış töreni için Türkiye’ye geldi.

Projenin temellerinin atılması 2014 yılına dayanıyor. Daha önce Güney Akım adıyla yapılması planlanan hat, Rusya’nın Ukrayna krizi, Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizinde Rusya’ya tepkisi ve Avrupa’nın düşük enerji talebiyle rafa kaldırıldı.

Aynı dönemde, gündeme gelen TürkAkım ise yaklaşık 29 milyar euroya mal olması öngörülen Güney Akım’ın revize edilmiş hali olarak yorumlansa da Türkiye’nin Kasım 2015’te Rus jetini düşürmesinin ardından askıya alındı. İlişkiler 2016 yılında normale döndükten sonra TürkAkım inşaatı Mayıs 2017’de uygulama sürecine girdi.

Aynı şekilde Karadeniz’den geçen, 2005 yılında faaliyete başlayan Mavi Akım ile birlikte, TürkAkım anlaşması iki ülkenin enerji devi olan iki şirketi Gazprom ve BOTAŞ arasında imzalandı. Maliyetiyle ilgili resmi bir açıklama yok. Ancak Rus basınına göre 11.4 milyar euroya mal olacak. Tam kapasite çalıştırıldığında Karadeniz’deki bu iki hattan ayrı ayrı yıllık 15,75 milyar metreküp gaz geçişi sağlayacak. Öte yandan Mavi Akım, Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını beslemek için kurulmuşken, TürkAkım ise Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Macaristan’a enerji sağlamayı amaçlıyor.

Rus gazının Avrupa’ya geçiş noktası olan Bulgaristan da kendi toprakları üzerinde 11 kilometrelik bir hat inşa ederek, TürkAkım’a bağlanan ülkelerden oldu. Hattan gaz akışı ise henüz bu sene başında başladı. TürkAkım sayesinde Bulgaristan’daki gaz fiyatlarında ortalama yüzde 5’lik bir düşüş yaşanacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, TürkAkım ABD tarafından yaptırım kapsamına alınan projeler arasında. Telegraph’ın haberine göre, ABD’de geçen ay içerisinde onaylanan 738 milyar dolarlık savunma bütçesiyle ilgili yasada, Türkiye ve Rusya’ya yönelik uygulamaya sokulan yaptırımlar kapsamında TürkAkım da yer alıyor.

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), su kaynaklarını kurutacağı ve ormanlık alanı yok edeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor. Hattın kara kısmı çalışmaları kapsamında kurulacak istasyon için 13 kilometre boyunca 50 metre genişliğinde bir koridor oluşturulduğunu ve 65 dönümlük bir alanda binlerce ağaç yok edildiğini açıklayan KOS, Kıyıköy’de eylemler düzenliyor.

Teknik özellikler

2014 yılında yapımına karar verilen, 2015 yılı başında güzergahı netleştirilen ve inşaatına 2017 yılında başlanan TürkAkım hattının yıllık kapasitesi 31,5 milyar metreküp.
TürkAkım projesi kapsamında Karadeniz'in altından toplam 935 kilometrelik iki boru hattı döşendi. Boruların 700 kilometresi Türk karasuları içerisinde yer alıyor ve 2200 metre derinliğe kadar iniyor.
935 kilometrelik hat, Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında başlayıp Trakya’daki Kıyıköy beldesinde Türkiye kıyısına çıkıyor.
İki kilometreyi aşan derinlikte inşa edilen 81 santimetre çapındaki bu boru hattı sistemi her biri 12 metre uzunluğunda olan binlerce borunun birleştirilmesi ile oluşturuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.