Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da hayatını kaybeden MİT personelini ifşa davasında sona gelindi: Tutuklu gazetecilere yönelik davanın karar duruşması başladı

Libya’da hayatını kaybeden MİT personelinin haberleştirilmesine ilişkin dava İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde bugün (9 Eylül) görülüyor. Koronavirüs nedeniyle sınırlı sayıda gazetecinin alındığı davanın karar duruşması, otuz dakika gecikmeli olarak saat 11.00 sularında başladı. Hayatını kaybeden MİT personelini ifşa ettikleri gerekçesiyle Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Manisa muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel altı aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

24 Haziran’da yapılan davanın ilk duruşmasında Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Keser ve Haber Müdürü Ferhat Çelik dört aylık tutukluluğun ardından tahliye edilmişti.

Dün esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcılık, ‘‘MİT Kanunu’na muhalefet ve devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak’’la suçladığı gazetecilerin 19 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti. Savcılık ayrıca Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tutukluluk hallerinin devam etmesini ve yurt dışında bulunan Erk Acarer’in de dosyasının ayrılmasını talep etmişti.

Gazeteciler, yazdıkları haber nedeniyle tutuklanan meslektaşlarına özgürlük talebiyle mahkeme öncesi İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde buluştu. Aynı davada tutuksuz yargılanan Barış Terkoğlu adliye önünde bir açıklama yaptı. Sözlerine, ‘‘Bu adliyenin önünde kaçıncı kez toplandığımızı bilmiyoruz. Kaçıncı kez, adalet çığlığı attığımızı hatırlamıyoruz. Kaçıncı kez yasalar aracı kılınarak rehin alınmış gazetecilerin fotoğrafını taşıdığımızı sayamıyoruz’’ diyerek başlayan Terkoğlu, mahkeme konusu olan haberin ilk kez kendileri tarafından yayınlanmadığını, haberin bahane edildiğini savundu: ‘‘Bu öyle bir haber ki, Cumhurbaşkanı milyonlarca insana açıkladığı halde devlet sırrı! Bu öyle bir haber ki, köy muhtarından eski silah arkadaşlarına kadar binlerce kişi paylaştığı halde ilk kez ifşa olmuş oldu! Bu öyle bir haber ki, MİT Başkanı ‘Teşkilat Başkanı’ diye çelenk gönderdiği halde fark edilmez oldu! Bu öyle bir haber ki, cenazeye katılan protokolün verdiği poza rağmen gizli çekim oldu! Bu öyle bir haber ki, Millet Meclisi’nde bir vekil tarafından açıklandığı halde görünmez oldu! Biliyoruz, gazetecileri tutuklamak için senaryo yazanlar herkesin gözü önünde verdikleri röportajlara bile manalar yükleyerek suç üretenler kendi iddianamelerine bile inanmıyorlar.’’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.