Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi: 17 yıldır açıklanan en az 30’uncu “müjde”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “müjde” olarak açıkladığı Karadeniz’deki 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi her ne kadar enerji, ekonomi ve dış politikada heyecan verici bir gelişme olarak yorumlansa da uzun yıllardır basına çokça yansıyan rutin başlıklardan şimdilik sadece biri. Hatta gazeteci Deniz Zeyrek’e göre, 2003 yılından beri üst düzey bürokratlar tarafından açıklanan en az 30 “müjdeli” petrol ve enerji kaynağı haberi var.

9 Eylül 2004’te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Düzce’nin Akçakoca ilçesi açıklarında, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıklarken gazın kullanımı için yıl sonunu işaret etmişti.

26 Kasım 2006’da TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan hem ilk doğalgaz üretim tesisinin hem de enerji rezervinin müjdesini vermişti.

12 Ocak 2007’de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Karadeniz’de doğalgaza ulaştıklarını belirtmiş, “İnşallah bu kış oradan doğalgazımızı alacağız” demişti.

20 Mayıs 2007’de yine dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkarılan doğalgazın, Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabilecek potansiyeli olduğunu açıklamıştı.

26 Ağustos 2007’de ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylaması yapılırken gazeteci Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’den aldığı haberi paylaşmıştı.

15 Mayıs 2009’da Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde, TPAO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatılmıştı.

21 Ocak 2010’da 12 Eylül 2010 referandumu öncesinde, TPAO tarafından üç yıl önce petrol arama çalışmalarına başlanan Şırnak’ın Cudi Dağı’nda petrol bulunduğu açıklanmıştı.

17 Haziran 2010’de TPAO’nun Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı.

29 Mart 2011 TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce Akçakoca’da dördüncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söylemişti.

25 Ağustos 2012’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını ancak bölgedeki terör olayları nedeniyle sondaj işlemlerinin aksadığını kaydetmişti.

17 Eylül 2012’de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz Bölgesi’ndeki Istranca’da TPAO’nun yaptığı çalışmada, doğalgaza rastlandığını bildirmiş ve 1800 kilometrelik bir sondaj müjdesi vermişti.

10 Mart 2013’te Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi enerji devi firmaların Karadeniz’deki faaliyetlerinin artması sonucu basında “Yeni enerji kaynakları bulunabilir mi?” sorusu gündeme gelmişti.

7 Şubat 2014’te yine Diyarbakır’da, Türkiye’nin 40 yıl ihtiyacını karşılayacak kaya gazı keşfedildiği basına yansımıştı. Bu açıklamadan bir buçuk ay sonra yani 30 Mart’ta, Türkiye’de yerel seçim yapılmıştı.

9 Ocak 2015’te Trakya’da faaliyet gösteren Kanada menşeli Marsa Enerji, Poyraz sahasında yeni doğalgaz rezervi tespit edildiğini açıkladı.

16 Mayıs 2018’de, yani 24 Haziran’daki cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen önce Batman, Mardin ve Şırnak’ta petrol bulunduğu açıklanmıştı.

14 Kasım 2018’de Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün sitesinde yine Karadeniz’de doğalgaz kaynağı bulunduğu yazılmış, Barbaros sismik araştırma gemisinin yıllar önce rezerv tespit ettiği Tuna Bloku enerji sahası işaret edilmişti.

8 Şubat 2019′da, yani 31 Mart yerel seçimlerine kısa süre kala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trakya’da doğalgaz bulunduğunu açıklamıştı.

29 Haziran 2020’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” açıklamasını yapmıştı.

– Bu derlemede Halk TV ve Journo’nun çalışmalarından yararlanılmıştır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.