Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Banu Özdemir’in, cami hoparlörlerinden “Çav Bella” çalınmasını sosyal medyada paylaşarak “dini değerlere hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandığı dava ertelendi – Avukat Süleyman Karadağ: “Mahkeme topu taca atmayı tercih etti”

İzmir’de cami hoparlörlerinden çalınan “Çav Bella” şarkısını sosyal medya hesabında paylaşan CHP üyesi ve İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir‘in yargılandığı dava bugün (17 Eylül) görülmeye başlandı. Özdemir’in tutuksuz yargılandığı dava, yapılan paylaşımın “toplumda infiale ya da herhangi bir eyleme yönelik somut bir olaya neden olup olmadığı”nın araştırılması istemiyle 26 Kasım saat 14.00’e ertelendi.

Davanın hemen ardından Banu Özdemir’in avukatı Süleyman Karadağ, erteleme kararını Medyascope’a değerlendirdi. Bugün mahkemeden karar çıkmasını beklediklerini söyleyen Karadağ, ‘‘Mahkeme, hakim ve savcı topu taca atmayı tercih etti. Her şey belli olduğu, toplanması gereken tüm deliller toplandığı halde. Savcı mütalaasında ‘Biz bir de kolluk kuvvetlerine soralım, Banu Özdemir’in paylaşımından sonra halk arasında bir infial oluşmuş mu oluşmamış mı?’ dedi, mahkeme de bu talebi kabul edince dosya ertelenmiş oldu. Verilecek karar bir nevi, kolluğun vereceği rapora göre onların takdirine bırakılmış oldu’’ dedi.

Avukat Karadağ: ”Mağdur hem müvekkilim hem de Türkiye Cumhuriyeti”

Verilen erteleme kararında mahkemenin yetkisinin kolluk kuvvetlerine bırakıldığını söyleyen Karadağ, ortada bir suç varsa, bu suçu işleyenlerin aylardır bulunamadığına dikkat çekti:  

‘‘Camilerden bu müziği çalanları dört aydır bulamadılar, herhangi bir gelişme de söz konusu değil. Ancak hiçbir yorum yapmadan, o eylemi paylaşıp, Diyanet’i göreve çağıran müvekkilim şu an hakim karşısında. Koronavirüs nedeniyle çete liderlerinin serbest bırakıldığı bir dönemde müvekkilim cezaevine kondu. Bir hafta orada kaldı.’’

Karadağ ayrıca, Özdemir’in uzayan süreçte psikolojisinin de etkilendiğini söyledi. Bu sürecin mağdurunun hem müvekkili hem de Türkiye Cumhuriyeti olduğunu belirten avukat Süleyman Karadağ, ‘‘Böyle bir dava ve iddianameyle ülkenin hukuk sistemi maalesef bir kez daha yıpratıldı. Bu olay ulusal kamuoyu dışında yurtdışında birçok yerde de haber oldu. Ülkemizin adalet sistemi bu durumdan kötü etkilendi. Gelinen nokta itibariyle, Türk yargısının ne durumda olduğu yurtdışından bir kez daha görülmüş oldu, ben ülkem adına üzülüyorum’’ diyerek beraat kararı istediklerini söyledi.

Ne olmuştu?

21 Mayıs’ta İzmir’de bazı camilerin hoparlörlerinden “Çav Bella” şarkısı çalınmasının ardından olayla ilgili soruşturma başlatılmış, Banu Özdemir şarkının minarelerden yayınlandığı o anları sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Özdemir’in Twitter’da konuyla ilgili birden fazla paylaşım yapması “kasıt” olarak değerlendirilmişti. İfadesinin ardından adliyeye sevk edilen Banu Özdemir, “dini değerleri alenen aşağılamak” iddiası ile tutuklanmıştı.

İzmir Müftülüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, yayının merkezi sistemin frekansına korsan şekilde müdahale edilmesiyle yapıldığı belirtildi. Müftülük ayrıca, konuyla ilgili inceleme başlatıldığı ve suç duyurusunda bulunulduğunu bildirirken İzmir Başsavcılığı ise soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Özdemir 29 Mayıs günü tahliye edilirken, hazırlanan iddianamede hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.