Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber ve Hyundai uçan taksi projesine başlıyor: Hedef, prototipi 2023 yılında bitirmek

Las Vegas’ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES), Uber ve Hyundai şirketleri ortak projeleri olan dört kişilik, elektrikli uçan taksinin model tanıtımını yaptı. 2023 yılında uçan taksilerin ilk prototipinin tamamlanması bekleniyor.

CNN’in haberine göre, geçtiğimiz pazartesi günü ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES fuarında Uber ve Hyundai şirketleri, ortak projeleri olan dört kişilik, elektrikli uçan taksinin model tanıtımını yaptı. Fuarda, 2023 yılında ilk prototipinin yapılacağı duyurulan uçan taksinin Uber uygulamasından şehir içi ulaşım için kullanılacağı açıklandı.

Hyundai, projeyi yürütmesi için NASA yöneticisi Jaiwon Shin ile anlaşırken, Uber de Amerikan helikopter üreticisi Bell ve Brezilya uçak üreticisi Embraer şirketlerini projeye dahil etti. Uber’in yaptığı açıklamada, ilk prototipin tamamlanması beklenen 2023 yılında, aynı zamanda Uber uygulamasında da bir uçan taksi ağı kurmuş olmayı hedeflediklerini söyledi.

Tüm bu gelişmelere rağmen, projenin önünde bazı zorluklar duruyor. Uçakların otomatik pilot sistemi ile yönetilmesi için bir yazılım programı yapılması gerekiyor. Bu yazılımın yapılması ise seneler alabilir. Yazılım yapılana kadar uçan taksileri pilotların yönetmesi fikri tartışılıyor ancak bu oldukça maliyetli bir seçenek ve uçan taksilerin bu formülle piyasaya çıkma şansını düşük kılıyor. Otomatik pilot yazılımı tamamlandığında da uzun süreli ve çok etaplı testlere tabi tutulması ve Federal Havacılık Yönetimi tarafından onaylanması gerekiyor.

Bu zorlukların dışında Hyundai ve Uber, uçak bataryaları konusunda da ciddi teknolojik ilerlemeler kaydetmek zorunda. Uçakların havada katedeceği mesafeler düşünüldüğünde, elektrikli bataryaların şu an kullanılan bataryalardan çok daha efektif ve güçlü olması gerekiyor. Bu teknolojik gelişmelerin ne kadar süreceği de belirsizliğini koruyor. Purdue Üniversitesi’nde uzay araçlarının dizaynı üzerine araştırmalar yapan Profesör William Crossley, her şey sorunsuz ilerlerse bu projenin 10 yıl içinde hayata geçme şansı olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.