Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da, yolcu uçağının vurulup düşürülmesine yönelik protestolar ikinci gününde devam etti

İran’da, yönetimin Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü itiraf etmesinin ardından başlayan protesto gösterileri, pazar günü de devam etti.

Üniversite öğrencilerinin başını çektiği, kadınların da geniş katılım gösterdiği gösteriler cumartesi günü Tahran’daki anma etkinlikleri sırasında başladı ve diğer kentlere de yayıldı.

Tebriz Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planma Fakültesi öğrencilerinin protesto gösterilerinden.

Göstericiler 176 kişinin ölümüne yol açan olayın üç gün boyunca inkar edilip örtbas edilmek istenmesini kınıyor ve sorumluların görevden alınmasını istiyor.

Cumartesi günü Tahran’da Amirkabir Üniversitesi’ndeki anma etkinliğine katılan İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi birkaç saatliğine gözaltına alınmıştı.

İran yönetimi, geçen kasım ayında yakıt fiyatlarına zam yapılması nedeniyle başlayan protesto gösterilerini aşırı güç kullanarak bastırmış, insan hakları gruplarına göre yüzlerce kişi güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Tahran’da cumartesi günü düzenlenen gösterilerden bir fotoğraf.

ABD Başkanı Donald Trump cumartesi olduğu gibi pazar günü de, Twitter’da İran’daki gösterileri destekleyen İngilizce ve Farsça mesajlar paylaştı. Trump İran’ın liderlerine hitaben büyük harflerle “PROTESTOCULARINIZI ÖLDÜRMEYİN” yazdı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı da, “ABD sizi duyuyor. ABD sizi destekliyor. ABD sizin yanınızda. Tanrı İran halkını kutsasın” mesajını paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.