Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Manastırda teröristleri sakladı” iddiasıyla tutuklanan Süryani rahip Sefer Bileçen tahliye edildi

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Süryani Aziz Yakup Manastırı’nda görev yapan Rahip Sefer Bileçen, 9 Ocak 2019 tarihinde güvenlik güçlerinden kaçan teröristleri sakladığı iddiası ile tutuklanmıştı. Mahkemeye yapılan itirazın kabul edilmesinin ardından Bileçen bugün tahliye edildi.

Ne olmuştu ?

Mardin İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından 9 Ocak 2019 tarihinde yürütülen operasyonda Sefer Bileçen, Üçköy Muhtarı Joseph Y. ve Süryani kökenli iki kişi daha gözaltına alındı. 

Adliyeye sevk edilenlerden Bileçen ifadesinin ardından tutuklama talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Rahip Sefer Bileçen “terör örgütüne yardım ve yataklık ettiği” iddiasıyla tutuklandı. Gözaltına alınan diğer üç kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Savcılık açıklamasına göre, 2018 yılında İHA’ların çektiği görüntülerde PKK üyesi olduğu iddia edilen iki kişinin Aziz Yakup Manastırı’na sığındığı fotoğraflandı. Savcılık aynı zamanda, manastıra sığınan kişilerden birinin itirafçı olduğunu öne sürdü. Ancak tutanakta yer aldığı iddia edilen fotoğraflar talep edilmesine rağmen avukatlarla paylaşılmadı.

Olayla ilgili Mardin Süryani Birlik Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş açıklamalarda bulundu. Aktaş, Süryani bir rahibin tarihte ilk defa gözaltına alındığını ve iddiaların 2018 yılında tutuklanan bir itirafçı tarafından ortaya atıldığını aktardı. Aktaş, gözaltına alınma nedeni ile ilgili tutarlı bir dosya olmadığını ve savcılıktan herhangi bir açıklama alamadıklarını da sözlerine ekledi.

Rahip Bilecen’in serbest kalması için bir imza kampanyası da başlatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.