Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mardin’de Süryaniler, Ezidilerin köyünün yolunu kapattı

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kaleli (Efşe) Köyü’nde otururken 1990’lı yıllarda Avrupa’ya göç etmek zorunda kalan ve 2013’ten sonra dönen Ezidilerin köyüne giden yol, Süryanilerin yaşadığı Taş Köyü sakinleri tarafından taşlarla kapatıldı. Ezidilerin köylerine gidip gelmelerini engellemek için yapılan yol kapatma işlemine jandarma müdahale etmezken Ezidi ailelerin avukatı, Nusaybin Cumhuriyet Savcılığı’na hem köylüler hem de jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu.

El konulan topraklarını mahkeme kararı ile kazandılar

Nusaybin ilçesine bağlı Ezidi köyü olan Kaleli’nin sakinleri, 1987 ile 1991 yılları arasında bölgede yaşanan şiddet olayları nedeniyle köy ve mezralarını terk edip Avrupa’ya göç etti. 2013 yılında bölgede durumun normalleşmesi üzerine köylerine dönen Ezidiler, komşu köyler tarafından el konulan arazilerini geri aldı. Kadastro girmediği için bu kez Ezidilerin arazileri ormanlık kapsamına girdi ve bir kısmı da SİT alanı olarak kabul edildi. Ezidilerin bunlara yönelik açtığı hukuk mücadelesi sürerken, köylerinde ev yapamayan yedi-sekiz Ezidi aile konteynırda yaşamaya başladı.

Köydeki mezarlığa bir taziye evi açmak isteyen Ezidilerin bu girişimi, üç kilometre uzaklıktaki Süryani köyü Taş’ın sakinleri tarafından engellendi.

Ezidi köyü sakini İzettin Yalçın, köylerindeki mezarlığa bir ev yapmak istediklerini, ancak oraya araç ile malzeme götürmelerini engellemek için Taş köylülerinin yollarını kapattığını söyledi. Kendi arazilerine ev yapamadıkları gibi Süryani köyü sakinlerinin yolun iki noktasını büyük taşlarla kapatması nedeniyle adeta mahsur kaldıklarını söyleyen Yalçın, “Sorunun çözümü için gerekli girişimlerde bulunduk. Sonucunu bekleyeceğiz” dedi.

“Jandarma komutanı ‘Bana ne’ dedi”

Ezidilerin avukatı Ömer Demir ise Taş sakinlerinin Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı köy yolunu tapulu arazilerinden geçtiği gerekçesiyle büyük taşlarla kapattığını söyledi. Avukat Demir, yol kapatma olayından sonra köylülerin talebi üzerine ana yola bir kadastro yolu açmak için iş makineleri ve bir mühendis ile köye gidildiğini ancak yine aynı köylüler tarafından engellenip tehdit edildiklerini belirterek şöyle konuştu: “Üçyol Jandarma Karakol Komutanı’nı aradım, kepçe operatörünün, işçilerin ve harita mühendislerinin önünün kesildiğini ve suç işlediklerini söyledim. Bana, ‘Millet kepçenin önünü kapatıyorsa bana ne’ diyerek telefonu yüzüme kapattı. Biz de hem duruma el koymayan jandarma hem de engelleyen köylüler hakkında Nusaybin Cumhuriyet Savcılığı’na birçok konuda suç duyurusunda bulunduk.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.