Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de yeni bir virüsün neden olduğu salgın büyüyor

Çin’deki yeni bir virüsten kaynaklandığı anlaşılan hastalık hızla yayılıyor. Hastalığın ilk olarak zatürre olduğu zannedildi. Ancak daha sonra bunun zatürreye neden olan bir virüs olmadığı anlaşıldı. Bu yeni salgına sebep olan, yeni bir “koronavirüs” olarak görünüyor. Virüs vücuda yerleştikten kısa bir süre sonra zatürre belirtileri gösteriyor.

Şu ana kadar virüs nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti. Son olarak Tayland ve Japonya da kendi ülkelerinde aynı virüsün bulaştığı iki vaka olduğunu bildirdi. Virüsün bulaşma hızı, insanlar arasında hızla yayılıp yayılmadığıyla ilgili şüphe uyandırmış durumda.

Çinli yetkililer ilk olarak 31 Aralık 2019 günü Çin’in en kalabalık kenti Vuhan’da 41 kişide zatürre benzeri bir hastalık olduğunu bildirdi. Yetkililer salgının çıkış noktasının Huanan bölgesinde yer alan ve deniz ürünleri satan bir balık pazarı olduğunu düşünüyor. Salgının ortaya çıkmasının hemen ardından bu pazar kapatıldı.

7 Ocak’ta Çinli yetkililer sözkonusu virüsün zatürreye neden olan virüs olmayıp yeni bir virüs çeşidi olduğunu açıkladı. Bu virüs doğrudan solunum yollarını etkiliyor. Birkaç gün sonra bu virüsten kaynaklanan ilk ölüm haberi geldi. İkinci ölüm ise perşembe günü yaşandı.

Virüs son olarak Tayland ve Japonya’da görüldü. Salı günü Tayland’da 61 yaşındaki bir turist kadında aynı virüs tespit edildi. Daha önce Vuhan’ı ziyaret eden kadının balık pazarına uğramadığı ancak kentte canlı hayvan satan başka yerlerde bulunduğu öğrenildi.

Japonya Sağlık Bakanı da çarşamba günü yaptığı açıklamada, 30 yaşlarındaki bir kişinin virüsü taşıdığını tespit ettiklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü ise virüsün insandan insana geçtiği yönünde henüz hiç bir kanıt olmadığını, virüsün şimdilik hayvanlardan insanlara geçtiği yönünde bir bilgileri olduğunu açıkladı.

SARS virüsüyle aynı familyadan

Koronavirüsler daha önce de görülmüş ve oldukça etkili olmuştu. Bunlardan biri, bu yeni virüsle aynı familyadan gelen, 2004 yılından bu yana görülmeyen ancak Çin’i çokça etkileyen SARS virüsüydü. 2002 ve 2003 yılları arasında 8 bin kişide görülen SARS 774 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Kaynak: Business Insider

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.