Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mobbing sonucu intihar ettiği iddia edilen arkeolog Merve Kaçmış’ın mektubu: “Ben yapmadım. Kameralar kayıttaydı, izlediğinizde göreceksiniz”

Gaziantep Müzesi’nde çalışırken mobbinge uğradığı iddia edilen ve Diyarbakır’da yaşamına son veren 33 yaşındaki arkeolog Merve Kaçmış’ın intihar etmeden önce yazdığı mektupta “Ben yapmadım, kameralar kayıttaydı. İzlediğinizde göreceksiniz, her şey kayıtlıdır” diye yazdığı ortaya çıktı. Avukat Aslı Pasinli, “Mektubu okuyunca işyerinde Merve’ye yönelik ciddi bir mobbing olduğu görülüyor. Savcılıktan soruşturmanın genişletilmesini talep edeceğiz” dedi. 

Yaklaşık iki yıldır Gaziantep Müzesi’nde sözleşmeli olarak çalışan, tayini başka yere çıkan bir arkadaşının üzerinde zimmetli bulunan ve bir kısmı envantere kayıtlı olmayan, eksik tarihi eserleri üzerine zimmet alması konusunda mobbinge uğradığı iddia edilen arkeolog Merve Kaçmış’ın Diyarbakır’daki intiharı ile ilgili soruşturma sürüyor. 

Kaçmış’ın ailesi, kızlarının intihar etmeden önce yazdığı mektubu soruşturmayı yürüten savcılığa teslim ederken, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi de aileden vekâlet alarak soruşturmaya müdahil oldu. Kadın Hakları Merkezi’nden avukat Aslı Pasinli, cumhuriyet savcısı ile görüştüklerini ve vekâleti sunduktan sonra soruşturma dosyasının örneğini istediklerini söyledi. Pasinli, soruşturmanın genişletilmesi için savcılığa taleplerde bulunacaklarını belirterek, “Savcılıktan tarihi eserler konusunun geniş bir şekilde soruşturulmasını isteyeceğiz. Eğer o mesele soruşturulmaz ise dosya klasik bir ‘intihar’ vakası olarak görülecektir” dedi. 

Merve Kaçmış’ın intihar etmeden önce bıraktığı mektubu da okuduklarını söyleyen avukat Pasinli, şöyle konuştu:”Merve, mektubunun ilk cümlesinde ‘Ben yapmadım, kameralar kayıttaydı. İzlendiğinde göreceksiniz, her şey kayıtlıdır’ diye yazmış. Mektubun okuyabildiğimiz kadarıyla genelinde masumiyetine vurgu var ve kendisine yönelik ciddi bir mobbing olduğunu belirtiyor. Yazı tam okunamadığı için yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz. Uzun süreli bir mobbing sonucu intihara sevk olup olmadığı hususu için soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunacağız. Bakanlığa bu konuya ilişkin idari bir soruşturma başlatılması için, Merve’nin bıraktığı intihar notuna da işaret ederek başvuruda bulunacağız. Psikolojik otopsi talebimiz de var. Psikolojik otopsi, kişiyi intihara sevk eden sürecin ayrıntılı bir şekilde incelenerek yakınları, çalışma arkadaşları vs. ile görüşmeler yapılarak intiharın olası nedenleri konusunda bilgi toplanmasıdır. Bu dosyanın aydınlatılması için, işyerinde kaybolduğu söylenen 150-200 adet tarihi esere ilişkin Merve’nin çalışma arkadaşlarının da bilgisine başvurulmasını isteyeceğiz. Merve uzun süreli bir mobbing sonucu hayatını kaybetmiş ise o zaman bu intihar değil, cinayet olacaktır.”

Merve Kaçmış’ın ağabeyi: İntihar değil cinayet

Merve Kaçmış’ın ağabeyi Ömer Ozan Kaçmış, kız kardeşinin yaşamını yitirmesiyle ilgili hukuki bir süreç başlatıldığını ve ailece bu sürecin takipçisi olacaklarını söyledi. Kaçmış, “Biz, Merve’nin intihar ettiğini düşünmüyoruz. Bu bir intihar değil cinayettir. Cinayet olması için illa ki bıçak ve silah kullanılmasına gerek yoktur. Kardeşimi ölüme sürükleyenlerin yargı karşısında hesap vermeleri ve hak ettikleri cezaya çarptırılmaları için elimizden geleni yapacağız. Bu olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.