Berlin’de Libya Konferansı: Ateşkes anlaşması yok, taraflara daha fazla silah ve askeri destek verilmemesi çağrısı var

Almanya’nın başkenti Berlin’deki Libya Konferansı’ndan kalıcı ateşkes için anlaşma çıkmadı. Evsahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya’daki savaşın tarafları General Halife Hafter ile Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Feyiz es Serrac’ın “görüş ayrılıkları büyük olduğu için” bir araya gelmediklerini, konferans salonunda da bulunmadıklarını söyledi.

Yaklaşık altı saat süren konferansın kapanışında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Merkel, Libyalı temsilcilerin yokluğunda diğer katılımcılarla üzerinde mutabık kaldıkları hususları ise şöyle sıraladı:

  • Katılımcılar;
  • -Libya krizinin askeri yöntemle çözülemeyeceğinde hemfikir;  
  • -Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daha önce almış olduğu karar uyarınca Libya’ya uygulanan silah ambargosuna uymayı taahhüt ettiler ve taraflara daha fazla silah ve askeri destek verilmemesi konusunda uzlaştılar.

Merkel, kalıcı ateşkes konusunu görüşmek üzere Hafter ve Serrac taraflarından beşer kişinin katılımıyla bir askeri komite kurulacağını ve önümüzdeki günlerde bu komitenin Cenevre’de toplantı yapmasını beklediklerini de söyledi.

Almanya Başbakanı, “Türkiye askeri desteğini çekecek mi?” sorusuna, “Yeni silah ve ekipman gönderilmemesi konusunda anlaştık, gidenlerin çekilmesi ise kalıcı ateşkes sağlandıktan sonra gündeme gelecek bir konu” yanıtını verdi.

Merkel, “Mevcut ateşkesin bundan sonra devam edeceğinin garantisi var mı?” sorusu üzerineyse “Yüzde yüz ateşkes zor, çünkü sahada çok farklı güçler var” dedi ama Berlin’deki konferansın kalıcı ateşkes için bir şans yarattığını da sözlerine ekledi.

Berlin’deki konferansa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah Sisi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso, Birleşik Arap Emirlikleri adına Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed El Nahyan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Arap Ligi Genel Sekreteri Abdul Geit, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Çin Komünist Partisi Dışilişkiler Ofisi Direktörü Yang Jeiçi, Afrika Birliği Başkanı Mussa Faki Mahamat, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame ve ev sahibi olarak Merkel katıldı.

Libya’ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı 1973 sayılı kararla 17 Mart 2011’den bu yana silah ambargosu uygulanıyor. Bu ambargonun denetlenmesinden sorumlu BM Uzmanlar Paneli’nin BMGK’ye sunduğu 29 Kasım 2019 tarihli son raporda, ambargoya aykırı olarak her iki tarafa da silah, askeri teçhizat, teknik yardım ve savaşçı desteği yapıldığı belirtilmiş; Hafter güçlerine rutin silah sağlayan Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veren Türkiye’nin ambargoyu ihlal ettiği bildirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.