İddia: İGA, Antalya Havalimanı ihalesine girebilsin diye şartnamenin değiştirilmesi gündemde

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ), Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik 31 Ocak’ta yapılması beklenen ihalenin şartnamesini, İstanbul Havalimanı’nı işleten İstanbul Grand Airport (İGA) da girmek istediği için değiştirmeyi planladığı ve ihaleyi nisan ayına erteleyeceği iddia edildi.

Antalya Havalimanı’nın kapasitesinin artırılmasına yönelik ek yatırımlar ile iç/dış hatlar, genel havacılık ve terminallerin işletme haklarının kiralanması amacıyla 31 Ocak’ta ihale yapılması planlanıyor. DHMİ tarafından yapılacak ihalenin şartnamesinde geçici teminat tutarı olarak 40 milyon euro isteniyor. Bunun yanı sıra, ihaleye katılabilmek için en az beş yıl havalimanı işletme koşulu gerekiyor. 

Türkiye’nin en çok kullanılan havalimanlarından Antalya Havalimanı için yapılacak ihaleye Kalyon, Cengiz, Mapa, Limak ortaklığıyla kurulan, İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA da katılmak istiyor. Şartnamedeki en az beş yıl havalimanı işletme koşulunu karşılayamayan İGA’nın, DHMİ üzerinde baskı yaptığı ve şartnameyi değiştirmeyi amaçladığı iddia edildi.

“Devletin kuralı, iktidara yakın şirketlere göre değiştirilemez”

İYİ Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ali Kıdık konuyla ilgili Medyascope’a konuştu ve şunları söyledi: “Kişiye özel, kurumlara özel veya iktidara yakın şirketlere göre devletin kurallarının değiştirilmesini doğru bulmuyorum. O yüzden bu konularda hassasım. Bir hafta kalmış bir ihalenin devlet üzerinde tahakküm kurmuş müteahhitler tarafından değiştirilmesi, standart bir hukuk devleti açısından faciadır ve skandaldır.”

Antalya Havalimanı için yapılacak ihaleyi kazanan şirket, aynı zamanda ek yatırımlar yapacak ve işletme süresi bittiğinde havalimanı işletmesini de devralacak.

İstanbul’dan sonra en çok yolcuyu ağırlayan Antalya Havalimanı’nda bir senede toplam 35 milyon 186 binin üzerinde yolcuya hizmet veriliyor. Bir gün içerisindeki yolcu sayısı ise 200 bine ulaşıyor.

Sabiha Gökçen’de ek uçuş izni verilmeyecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de altı gün önce İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasitesini gerekçe göstererek ilave uçuş izni verilmeyeceğini açıklamıştı. 

Türk Hava Yolları da Sabiha Gökçen’den yaptığı iç hat uçuşlarını 29 Mart itibarıyla Ankara dışında askıya almıştı. Uçuşlarını Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan gerçekleştiren Pegasus şirketi ise borsaya yaptığı açıklamada, 2020 yılında 210-250 milyon euro arasında net kâr beklediğini bldirmişti.

İGA şirketinin kimliği

İGA; Kalyon, Cengiz, Mapa, Limak, Kolin şirketlerinin ortaklığıyla kurulan çatı bir şirket. İstanbul Havalimanı’nın inşaatını yapmak ve 25 yıl boyunca işletmek amacıyla 7 Ekim 2013 tarihinde kuruldu. Konsorsiyum üyelerinden Kolin, yüzde 20 hissesini diğer ortaklara devrederek işletmeden çekildi. 

2013 yılında yapılan İstanbul Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon dolarlık teklifle kazanan İGA, borcunu 25 yıl taksitle ödeyecek. Havalimanı için DHMİ tarafından her yıl kademeli artışla 12 yıl için 6.3 milyar euro gelir garantisi veriliyor. Havalimanı için Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank, 4.5 milyar euroluk kredi sağlamıştı. Bankaların desteğine ek olarak, borcun ödenmesi konusunda Hazine garantisi de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.