Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tacizle suçlanan Harvey Weinstein ilk kez hâkim karşısında

80’den fazla kadın tarafından taciz ve tecavüzle suçlanan ABD’li yapımcı Harvey Weinstein, ilk kez hâkim karşısına çıktı.

2017 yılında New York Times‘ın Harvey Weinstein’ın kendisine cinsel taciz ve tecavüz suçlaması yönelten kadınlara susmaları için rüşvet verdiğini ortaya çıkarmasının ardından, tüm dünyada #MeToo (Ben de) hareketi başlamış ve çok sayıda kadın yaşadıkları cinsel taciz veya tecavüz olaylarını paylaşmıştı.

Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein mahkemeye giderken. Foto: Reuters

İlk kez hâkim karşısına çıkan Harvey Weinstein suçlu bulunursa müebbet hapis cezası alacak. İki ay sürecek olan davanın mart ayında sonuçlanması bekleniyor. 

“Hollywood’un en etkili isimlerinden biri ve bir tecavüzcü”

Davanın ilk duruşmasında Savcı Meghan Hast, delillerin “bu adamın bir cinsel saldırı suçlusu ve tecavüzcü olduğunu” gösterdiğini söyledi. Savcı Hast, açılış konuşmasında jüri üyelerine “Karşınızda oturan adam sadece Hollywood’un en etkili isimlerinden değil. O bir tecavüzcüydü. Eğlence sektöründeki gücünü ve prestijini kullanarak şikayetleri susturdu” dedi. 

Savcı Meghan Hast. Foto: L. Jackson/Reuters

Weinstein suçlamaları reddediyor

Weinstein ise suçlamaları reddediyor. Kendisini suçlayan kadınlardan birinin, ifadesinde Weinstein’dan “erkek arkadaşım” diye bahsettiğini iddia eden Weinstein’ın avukatı Denis Cheronis, “Kimse cinsel saldırganlar için ‘erkek arkadaşım’ demez. Kimse kendisini taciz eden kişi hakkında bu ifadeleri kullanmaz” dedi. 

Duruşmada özellikle iki kadının yaşadıkları üzerinde duruluyor: Weinstein’ın 2006 yılında ters ilişkiye zorladığı Mimi Haleyi ve 2013 yılında tecavüz ettiği öne sürülen Annabella Sciorra.

Savcı duruşmada iki kadının yaşadıklarını ayrıntılı biçimde anlattı. Olayın yaşandığı sırada prodüksiyon asistanı olarak çalışan Mimi Haleyi’nin “Hayır, istemiyorum” demesinin Harvey’i durdurmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.