Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs yayılmaya devam ediyor: Salgın nedeniyle en az 80 kişi öldü

Çin’de yetkililer tarafından ilk olarak 31 Aralık 2019 gecesi rapor edilen koronavirüs dalgası hızla yayılmaya devam ediyor. Bulaştığı kişilerde zatürre belirtileri gösteren virüs şu ana kadar Çin, ABD, Japonya, Tayland, Tayvan, Fransa dahil pek çok ülkeye yayıldı. Vaka ve ölü sayısı günden güne artıyor.

Virüsün en çok etkili olduğu ülke ise Çin. Son verilere göre, virüs yaklaşık 3 bin kişiye bulaştı ve en az 80 kişi hayatını kaybetti. Çin Ulusal Sağlık Komitesi’nin 31 Aralık’tan bu yana yaptığı her açıklamada ölü ve vaka sayısı giderek artıyor. Salgının ilk olarak Çin’in kalabalık kentlerinden biri olan Vuhan’da deniz mahsulleri satan bir markette başladığı tespit edildi.

Geçen hafta açıklama yapan Çin Ulusal Sağlık Komitesi üyesi Zhong Nanshan, virüsün sadece hayvanlardan insanlara değil, insandan insana geçtiğinin de tespit edildiğini belirtti. 

Vuhan dışından ilk ölüm haberi geldi

25 Ocak’ta ise Vuhan’dan sonra, Çin’in bir diğer kalabalık ve turistik kenti Şanghay’da da bu virüsten dolayı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Koronavirüsten etkilenen en küçük kişi ise Pekin’de dokuz aylık bir bebek. Vakaların yaklaşık 1400’ü Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubei eyaletinden bildirildi.

Son verilere göre Tayland ve Hong Kong’da sekizer; ABD, Avustralya, Makao ve Tayvan’da beşer; Singapur, Japonya, Güney Kore ve Malezya’da ise dörder vaka tespit edildi. Fransa’da üç, Kanada ve Vietnam’da ikişer ve son olarak Nepal’de de bir vaka rapor edilmiş durumda.

Şu ana kadar Çin’in dışında koronavirüsten dolayı ölüm tespit edilmedi.

Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang, Çin Devlet Televizyonu’na (CCTV) dün verdiği röportajda kendisine yöneltilen eleştiriler karşısında sorumluluğu üstlendiğini ve istifa edebileceğini söyledi. Vuhan’da sağlık sektöründe çalışanlar ve vatandaşlar, yerel otoriteleri virüse karşı önlem alma konusunda yavaş davranmakla eleştiriyor. Vuhan kenti, tarihinde ilk kez giriş çıkışlara kapatılarak karantina altına alınmıştı.

Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang

Pekin hükümeti, virüsün daha fazla yayılmasını engellemek için Çin Yeni Yılı tatilini üç gün daha uzattı. Tatilde birçok kişi ailelerini ziyaret etmek için şehir değiştiriyor. Bu durumun virüsün daha fazla yayılmasına sebep olmasından çekiniliyor. Tatil uzatılarak, tatil için başka şehirlerde olan vatandaşların evlerine daha geç dönmesi planlanıyor. Ayrıca, önceki yıllarda düzenlenen pek çok festival de bu sene iptal edildi.

CCN’in haberine göre, bilim insanları Çin’deki koronavirüsün yayılmasının arkasında iki ihtimal olduğunu düşünüyor. Bunlardan biri Vuhan’da gıda olarak tüketilen yarasalar, diğeri ise virüsün Vuhan’da bulunan laboratuvarlardan sızması. Çin’i daha önce etkileyen SARS virüsünün de yarasalardan bulaştığı tespit edilmişti. Ancak Dünya Sağlık Örgütü ve Çin Ulusal Sağlık Komitesi bu iddiaları doğrulamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.