Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Stokholm Uluslararası Barış Enstitüsü: “Küresel silah harcamaları Soğuk Savaş’tan sonra en yüksek rakama ulaştı”

Stokholm Uluslararası Barış Enstitüsü (SIPRI), 2018 yılı küresel silah harcamalarının 1.8 trilyon doları bulduğunu açıkladı. Enstitü bu rakamın, Soğuk Savaş’ın bitişinden bu yana görülen en yüksek rakam olduğunu bildirdi. 2015-2017 yılları itibarıyla Çin’in silah harcamalarını ölçebildiklerini belirten SIPRI’ye göre Çin, dünyanın ikinci en büyük silah üreticisi. İlk sırada ABD, üçüncü sırada ise Rusya bulunuyor.

Çinli dört şirketin toplam silah harcamaları 2017 yılında 54 milyar dolar olarak belirlendi. Bu şirketler, dünyada en çok silah üreten 20 silah şirketi arasında yer alıyor.

SIPRI’nin açıklamasında “Bu şirketler hakkında verilerin artmasıyla birlikte Çin’in savunma endüstrisinin boyutuna ilişkin makul ve güvenilir tahminler geliştirmenin mümkün olduğu” belirtildi.

Yine 2017 verilerine göre, Aviation Industry Corporation of China (AVIC) ağır silah üretiminde 20 milyar dolar ile altıncı, China North Industries Group Corporation (NORINCO) 17,2 milyar dolar ile sekizinci sırada yer aldı. China Electronics Technology Group Corporation (CETC) 12,2 milyar dolar ve China South Industries Group Corporation (CSGC) 4,6 milyar dolarlık satış yaptı.

Çinli silah şirketleri diğer üreticilere kıyasla daha spesifik üretime odaklanıyor. Örneğin AVIC, uçak ve havacılık elektroniği ile ilgileniyor. 

SIPRI’nin 2017 yılının en çok silah üreten 100 şirket listesindeki verilere göre ABD’nin silah harcamaları 226,6 milyar dolar iken Rusya’nın 37,7 milyar dolar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.