Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüste son durum: 4500 vaka – 106 ölü, 1000 kişinin durumu ağır

Çin’in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan ve birçok ülkede tespit edilen koronavirüsten ölenlerin sayısı 106’ya yükseldi. Virüsten dolayı hayatını kaybedenlerle birlikte virüsün bulaştığı kişi sayısı da hızla artıyor. 

Çinli yetkililer tarafından ilk olarak 31 Aralık gecesi bildirilen koronavirüs vakalarının sayısı sadece Çin’de çok kısa bir süre içinde 4 bin 500’e ulaşmış durumda. Çinli sağlık yetkililerinin son olarak dün yaptığı açıklamaya göre, bu vakalardan bininin durumu kritik. Virüs, Çin dışında birçok ülkede görülmesine rağmen şu ana kadar Çin dışında bir ölüm vakası rapor edilmedi.

Çin Ulusal Sağlık Komitesi, virüsün temel olarak öksürük ve temas yoluyla bulaştığını açıkladı. Ayrıca hastalığın kuluçka süresinin üç ila yedi gün olduğu ancak bu sürenin 14 güne kadar çıkabildiği belirtildi. Ulusal Sağlık Komitesi üyesi Zhong Nanshan geçen hafta yaptığı açıklamada, virüsün insandan insana bulaştığını gösteren delillere ulaştıklarını belirtmişti.

Virüs salgını ilk olarak Çin’in merkezinde bulunan Hubei eyaletinin başkenti Vuhan’da başladı. Vuhan, Çin’in en kalabalık kentlerinden biri olarak biliniyor. Yetkililer hastalığın burada deniz mahsulleri satan bir marketten bulaştığını düşünüyor. Bu durum, virüsün hayvan kaynaklı olduğunu ve sonradan insanlara geçtiğini düşündürtüyor. 

Dün Medyascope’ta yer verdiğimiz haberde, virüs üzerine çalışan bilim insanlarının virüsün kaynağına yönelik iki tahminleri olduğunudan bahsetmiştik. Son araştırmalar da bunu doğrular nitelikte. Virüsün kaynağı Çin’in pek çok yerinde olduğu gibi Vuhan’da da çokça tüketilen yarasalar olabilir. Aynı zamanda bilim insanları bu virüsün bir laboratuvardan sızmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruyor. 2000’li yılların başında başta Çin olmak üzere dünyanın pek çok yerinde hızla yayılan ve pek çok ölüme sebep olan SARS virüsü de ilk olarak bir yarasadan bulaşmıştı. 

Çin’de Hubei eyaletinin ve Vuhan kentinin yöneticileri virüs salgınına karşı önlem almakta çok geç kaldıkları yönünde çok yoğun bir şekilde eleştiriliyor. Vuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang, sorumluluğu üstlendiğini ve istifa edebileceğini belirtti. Özellikle Vuhan’da görev yapan sağlık çalışanları, bütün uyarılarına rağmen yöneticilerin hızlı bir şekilde önlem almadıklarını vurguluyor.

Vuhan kentine giriş-çıkışlar geçen hafta kapatıldı. Bu anlamda kent karantinaya alınmış oldu. Belediye Başkanı Xianwang bunun tarihte eşi görülmemiş bir önlem olduğunu açıkladı. 

Son olarak virüsün görüldüğü ülkeler arasına Sri Lanka ve Almanya da eklendi. Virüsün görüldüğü diğer ülkeler ise ABD, Avustralya, Makao, Güney Kore, Malezya, Japonya, Tayland, Tayvan, Fransa, Singapur, Kanada, Vietnam ve Nepal. Ancak bu ülkelerde henüz bir ölüm vakası yaşanmadı. 

Japonya Sağlık Bakanı Katsunobu Kato, son olarak bir otobüs şoföründe bu hastalığın tespit edildiğini belirtti. Daha önce Çin’de hiç bulunmamış olan şoförün Çinli turistleri gezdiren bir tur şirketinde çalıştığı öğrenildi. 

Çin dışında farklı ülkeler de önlem almaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çin’e yolculuk yapanlar için uyarıda bulundu ve çok gerekli durumlar dışında Çin’e yolculuktan kaçınılmasını istedi. Bunun dışında birçok ülke Çin’e charter uçak seferleri düzenleyerek, bu ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü: Virüs riski yüksek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcileri ise pazartesi günü yaptıkları açıklamada, koronavirüsle ilgili daha önce yaptıkları risk değerlendirmesinin hatalı olduğunu kabul ederek, virüs riskini “bölgesel ve küresel anlamda yüksek” olarak ilan etti. Ancak açıklamada, risk değerlendirmesinin yüksek olarak değiştirilmesinin, salgının uluslararası bir sağlık krizi olarak değerlendirileceği anlamına gelmediği de belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’e bu hafta yaptığı ziyarette virüsün yayılmasının nasıl engellenebileceği üzerine Çinli yetkililerle toplantılar yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.