Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altyazı Fasikül’den 2019’un sinema gündemi: İfade özgürlüğü, sansür ve yargılanma süreçlerine dair neler yaşandı?

Altyazı Sinema Dergisi’nin sinemada sansür ve baskı vakalarına odaklanan eki Altyazı Fasikül, sinemada ifade özgürlüğü açısından önem teşkil eden haberlerin yer aldığı 2019 Özgür Sinema Gündemi videosunu yayınladı. Videoda 2019 yılı boyunca Türkiye’de sinemacıların karşı karşıya kaldığı sansür, engelleme ve yargılanma süreçlerine ilişkin gelişmeler aktarılıyor.

Belgesel ve film gösterimlerinin yasaklanmasından, sinemacılara açılan davalara ve hapis cezalarına, sinema/televizyon sektöründe çalışan kadınların maruz kaldığı taciz vakalarından setlerdeki iş cinayetlerine, 2019’un öne çıkan bazı haberleri şöyle:

Nûjîn (Yeni Yaşam, 2015) belgeselinin Batman’daki gösteriminin ardından açılan dava sonuçlandı. Filmin yönetmeni Veysi Altay’a, “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 6 ay, gösterimin yapıldığı Yılmaz Güney Sineması’nın Müdürü Dicle Anter’e ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Homo Politicus ve Körleşme filmlerinin yönetmeni Hacı Orman, davet edildiği 23. Sofya Film Festivali’ne, havaalanında pasaportuna el konulması sebebiyle katılamadı. Orman’ın tarafına tebliğ edilmediği halde hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulduğu öğrenildi.

Bakur belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandıkları davada her iki yönetmene de 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Video aktivisti Oktay İnce, polis tarafından el konulan arşivini geri alabilmek için eylemlere başladı. İnce, Mayıs 2019’da kendisini Sinema Genel Müdürlüğü’nün bayrak direğine kelepçeledi.

Suruç katliamında hayatını kaybedenlerin anısına çekilen, yönetmenliği Mustafa Emin Büyükcoşkun’un üstlendiği Gitmek (2019) belgeselinin Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde yapılacak galası “terör örgütü propagandası yapılabileceği, suç ve suçluyu övecek içeriğinin olabileceği” gerekçeleriyle yasaklandı.

Ağustos – Eylül 2019’da düzenlenen 7. Sinop Bienali’nde Angela Melitopoulos’un Passing Drama (1999) adlı filminin gösterimi, bienal yönetimi tarafından gösterim günü iptal edildi. Bienalin küratörleri Aslı Serbest ve Mona Mahall, uygulanan bu sansür üzerine tüm programı durdurma kararı aldı.

Kasım ayında düzenlenen 7. Kayseri Film Festivali’nde Burak Çevik’in Aidiyet filmi ve Serhat Karaaslan’ın Görülmüştür filmi, yönetmenlerin talep ettikleri gösterim koşullarının festival yönetimi tarafından sağlanmamasının ardından yarışma dışı bırakıldı.

Oyuncu Efecan Şenolsun’un Yaşamayanlar adlı dizinin çekimlerinde oyuncu Elit İşcan’a cinsel saldırı ve hakarette bulunmak suçundan yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Sinema ve televizyon sektöründe çalışan kadınlar, #SusmaBitsin şiarıyla bir dayanışma kampanyası başlattı.

Türkiye’de son yıllarda seyirciye erişimi büyük ölçüde kısıtlanan eleştirel sinema pratiklerine, özellikle de belgesel sinemaya görünürlük kazandırmayı amaçlayan Fasikül, Altyazı Sinema Dergisi ile birlikte ücretsiz olarak dağıtılıyor, ayrıca internetten de takip edilebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.