Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs, Çin’de bulaştığı kişi sayısı bakımından SARS virüsünü geçti

Çinli yetkililer tarafından ilk olarak 31 Aralık gecesi rapor edilen koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Dün, sadece Çin’de bu virüsü kapanların sayısı 4 bin 525 ve virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 106 olarak bildirilmişti. Ancak bugün yetkililer tarafından yapılan son açıklamaya göre, vaka sayısı yüzde 25 artış göstererek 5 bin 974’e çıktı. Ölü sayısı da 106’dan 132’ye yükselmiş durumda.

Çin dışında birçok ülkede de koronavirüs vakaları bildiriliyor. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bir vaka olduğu tespit edildi. Virüsün Çinli bir ailede görüldüğü öğrenildi. Sözkonusu ailenin Çin’in Vuhan kentinden geldiği bilgisi paylaşıldı. Vuhan Havaalanı geçen hafta perşembe günü kapatıldığı halde Çinli ailenin buraya nasıl geldiği ise şimdilik merak konusu.

Virüsü taşıdığı tespit edilenlerin büyük çoğunluğu şu an itibarıyla Çin’de bulunuyor. Ancak virüs Çin dışında 17 ülkede de daha görülmüş durumda. Bunlar arasında virüse en çok rastlanılan ülke Tayland. Tayland kendi sınırları dahilinde 14 vaka olduğunu bildirdi. Hong Kong sekiz; Japonya yedi; ABD, Tayvan, Avustralya beşer; Singapur, Güney Kore, Fransa ve Malezya dörder; Kanada üç; Vietnam iki; Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, BAE ve Almanya birer vakaya sahip.

Şu ana kadar Çin dışında bu virüsten dolayı hiçbir ölüm yaşanmadı. Tayvan, Vietnam, Almanya ve Japonya’da bildirilen vakalar arasında daha önce Çin’e ziyarette bulunmamış insanlar da var. Japonya’da da turistleri gezdiren bir tur şirketinde çalışan otobüs şoförünün bu virüsü kaptığı öğrenildi. Hastanın Çin’den gelen turistleri gezdiren otobüste şoförlük yaptığı belirtildi.

Virüsün Çin’in merkezinde bulunan Hubei eyaletinin başkenti Vuhan’da başladığı ve buradan yayıldığı düşünülüyor. Bu yüzden, Hubei eyaleti ve Vuhan kenti yöneticileri geçen hafta aldıkları kararla kente giriş ve çıkışları kapattı. Vuhan belediye başkanı ve diğer yerel yöneticiler ise virüsün yayılmasına geç müdahale ettikleri için eleştiriliyor.

Bunun dışında, birçok ülke virüs karşısında önlem almaya devam ediyor. Türkiye, Japonya ve ABD gibi ülkeler Vuhan’da bulunan vatandaşlarını çıkarmak için Çinli yetkililerle temas kurmuş durumda. Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Emin Önen yaptığı açıklamada, Vuhan’daki 32 Türk vatandaşını tahliye edebilmek için Çinli yetkililerle temas kurduklarını söyledi. Önen, Vuhan’daki 32 Türk vatandaşının hiçbirinde virüs saptanmadığını söyledi. Öte yandan British Airways, Çin’de virüsün etkilediği bölgelere doğrudan uçuşlarını durduğunu açıkladı.

2002 ve 2003 yıllarında Çin’i etkisi altına alan SARS virüsü, ülke sınırları dahilinde 5327 kişiye bulaşmıştı. Yetkililerin son olarak dün paylaştığı verilere göre, koronavirüs 5974 vaka ile SARS’ı geçmiş oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.