Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington Post: “İsrail kabinesi Batı Şeria’nın yüzde 30’unun ilhakı için pazar günü oylama yapacak”

İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 30’unu, bu pazar günü ilhak etmeyi planladığı bildirildi. Washington Post gazetesine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir hükümet yetkilisi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri ile Ürdün Vadisi’nin bir bölümünün ilhakı için, pazar günkü kabine toplantısında oylama yapacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün açıkladığı Ortadoğu planında Yahudi yerleşimleri ve Ürdün Vadisi’nin ilhakına yeşil ışık yakmıştı. Planda, Filistinliler’e ise, belli koşulları yerine getirmeleri şartıyla Batı Şeria’nın geriye kalan –ve aralarında yerleşimler bulunduğu için birbirlerine ancak tünellerle bağlanacak- kısımları ile Gazze Şeridi’nde ordusuz bir devlet kurabilecekleri söyleniyor.

Washington Post’un haberine göre, Netanyahu önce Yahudi yerleşimleri ile Ürdün Vadisi’ni İsrail’in egemenliği altına almayı, bu toprakları birbirine bağlayan yolları ise daha sonra ilhak etmeyi planlıyor. Gazeteye bilgi veren yetkili, ilhak kararı için kabinede yapılacak oylamanın yeterli olduğunu, parlamento onayına ihtiyaç duyulmadığını belirtmiş.

Telekonferansla gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da İsrail’in Filistinlilerle müzakere etmeden de Trump’ın planında öngörülen bölgeler için ilhak sürecini başlatabileceğini söyledi. Washington Post Friedman’ın açıklamalarına dayanarak, Beyaz Saray’ın sözkonusu bölgelerde İsrail’in egemenliğini tanıyacağını yazıyor.  

Savaşla ele geçirilmiş, işgal edilmiş topraklarda egemenlik iddiası, yani ilhak, uluslararası hukukun yasakladığı bir durum. İsrail Batı Şeria’yı 1967’de işgal etti. İşgal altındaki toprakların yarısından fazlasında ise, İsrail uluslararası hukuka aykırı olarak Yahudi yerleşimleri inşa etmiş durumda. ABD, geçe kasım ayında Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini uluslararası hukuk ihlali olarak görmeyeceğini açıklamıştı. ABD İsrail’in Suriye’de işgal ettiği Golan Tepeleri’nin ilhakına da onay vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.