Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs tüm Çin’e yayıldı: Ölü sayısı 170’e yükseldi, Türkiye vatandaşlarını Çin’den tahliye operasyonu başladı

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs tüm ülkeye yayıldı. Çin’de virüs bulaşanların sayısı 7 bin 711’e, ölü sayısı 170’e yükseldi. Dünya genelinde virüs bulaşanların sayısının ise 7 bin 800’den fazla olduğu bildirildi. Filipinler ve Hindistan bugün ilk koronavirüs vakalarını teyit etti.

Koronavirüsten kaçmak için Vuhan’dan Filipinler’e Hong Kong üzerinden uçan 38 yaşındaki bir kadının, Filipinler’deki sağlık kontrolleri sonucunda virüsü kapmış olduğu öğrenildi. Hindistan’ın ilk koronavirüs vakası ise Vuhan Üniversitesi’nden Hindistan’ın Kerala şehrine gelen bir kadın öğrenci. 

İtalya’daysa, Roma yakınlarında, yaklaşık 6 bin yolcusu bulunan bir gemi incelemeye alındı. Çinli bir kadının hastalık belirtileri göstermesi nedeniyle yolcuların inmesine izin verilmiyor. İtalyan basınına göre, Hong Kong’dan gelen Çinli bir kadın yüksek ateş ve solunum güçlüğü şikayetiyle geminin revirinde tutuluyor. Kadının partneri de ayrı bir odada bekletiliyor. Çift, 25 Ocak’ta Milano’daki Malpensa Havalimanı’ndan ülkeye giriş yaptı, ardından da Savona kentinden gemiye bindi. Gemide 27 Türk vatandaşı da var.

6 bin yolcusuyla Roma yakınlarındaki Civitavecchia limanında bekletilen gemi.

Koronavirüs dünyada nerelere yayıldı? nasıl önlemler alındı?

(Diyagram: Hazar Dost)

Bir ay içinde birçok ülkeye yayılan virüsün Türkiye’de de görüldüğü yönünde iddialar ortaya atıldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yaptığı açıklamayla iddiaları yalanladı ve “Vatandaşlarımız spekülasyonlara itibar etmemelidir” dedi.

Çin’de yaşayan Türkler dönüyor

Bakan Koca bugün yaptığı açıklamada, Çin’de yaşayan Türkiye vatandaşlarının tahliye edileceğini ve bu kişilere ilk sağlık müdahalesinin Vuhan’daki havaalanında yapılacağını söyledi. Koca, “Uçakta bir halk sağlığı uzmanımız da olacak. Pilottan sağlık ekibine ve vatandaşlarımıza kadar herkes özel bir kıyafet giyecek. Türkiye’ye getirilen vatandaşlar, onları getiren pilot ve sağlık ekibi 14 gün boyunca karantina altında tutulacak. Kimsenin aklında soru işareti kalmasın. Türkiye bulaşıcı risk olan tüm hastalıklarla ilgili her türlü önlemi almış bulunuyor” diye konuştu. 

Pekin Büyükelçisi Emin Önen

Pekin Büyükelçisi Emin Önen de, Çin’de 6 bin kadar Türkiye vatandaşının yaşadığını ve hiçbirine virüs bulaşmadığını söyledi. Önen, Çin’den Türkiye’ye getirilecek vatandaşlara karantina uygulaması yapılacağını belirtti.

Tahliye için Türkiye’den uçak kalktı

Ankara’daki Etimesgut Askeri Havalimanı’ndan kalkan kargo uçağı “Koca Yusuf”, Çin’in Vuhan şehrindeki 34 Türkiye, yedi Gürcistan, yedi Azerbaycan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 49 kişiyi Türkiye’ye getirmek üzere Çin’e hareket etti.

Kayseri’den Etimesgut Askeri Havaalanı’na gelen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait A400M kargo uçağı, Sağlık Bakanlığı’nca planlanan tahliye operasyonu kapsamında, salgının yaşandığı Vuhan’da yaşayan ve Türkiye’ye dönme taleplerini ileten vatandaşları, sağlık ekipleri ve enfeksiyon uzmanları eşliğinde Türkiye’ye getirecek.

THY Çin’e uçuşları azaltıyor

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Çin’e yapılan uçuşların azaltıldığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta yapılan kriz toplantısında acil durum ilan etmemişti. Bugün tekrar toplanacak Acil Durum Komitesi’nde, tüm dünya için acil durum ilan edilip edilmeyeceği görüşülecek. 

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Pierre Albouy/ AFP

Koronavirüs Çin’de görüldükten sonra birçok ülkeye yayıldı. Hangi ülkelere yayıldığını Medyascope’tan Hazar Dost’un hazırladığı haritada görebilirsiniz.

Maçlar iptal edildi

Çin, Asya Futbol Konfederasyonları Futbol Şampiyonası ile lig maçlarını iptal etti. Uluslararası Kayak Federasyonu da 15 ve 16 Şubat’ta Çin’in Yanqing şehrinde yapılacak olan maratonu iptal etme kararı aldı.  

Mağazalar kapatıldı

Ikea, Google, Amazon, Microsoft, Starbucks, Volkswagen, Toyota gibi markalar Çin’deki bütün ofis ve mağazalarını geçici olarak kapattığını duyurdu. Markalar bu adımı çalışanlarına virüs bulaşmasını engellemek için attıklarını belirtti. Google, çalışanlarının en az iki hafta boyunca evden çalışmasını istedi. 

Uçak seferleri iptal edildi

Almanya ve İngiltere, Çin’e uçak seferlerini iptal etti. ABD uçak seferlerini tümüyle iptal etmedi. Vaşington yönetimi, hangi uçuşların iptal edileceğine gelişmelere göre karar verileceğini açıkladı. Finlandiya, şubat ve mart sonuna kadar bazı uçak seferlerini iptal edeceğini duyurdu.

Ülkeler çeşitli önlemler alıyor

Rusya, Çin ile olan tüm sınırlarını kapatma kararı aldı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin Moskova’da yapılan kabine toplantısında, Çin’le sınırların kapatılması gerektiğini savundu: “Talimat bugün imzalandı ve çalışmalar başladı. Hükümet ilave önlemler alınmasına yönelik adımları da atmaya devam edecek.”

Avustralya, Vuhan’dan tahliye edilen vatandaşlarını anakaradan 2 bin kilometre uzaktaki Christmas Adası’nda karantinaya alacağını duyurdu. Christmas Adası’nda genellikle kaçak yollarla ülkeye giriş yapmaya çalışan göçmenler tutuluyor.  

Asyalılar ayrımcı davranışlarla karşılaşıyor

Virüsün ortaya çıktığı günden beri Asya kökenli kişiler dünyanın farklı yerlerinde ayrımcılığa maruz kalıyor. Malezya’da 400 bin imzacı “hijyensiz bir yaşam tarzı sebebiyle” yayıldığını iddia ettikleri virüsün, ülkelerinde yayılmasını engellemek için Çin’den ülkeye girişlerin yasaklanmasını istedi. Fransa’da yaşayan Asyalılar #JeNeSuisPasUnVirus etiketiyle virüsün ortaya çıktığı günden beri karşılaştıkları ayrımcılıkları anlattı.

ABD’de ilk vaka teyit edildi

ABD ilk koronavirüs vakasını teyit etti. Şikago kentinde bir erkeğe, Vuhan’a seyahat eden eşinden virüs bulaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.