Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ve Fransa’dan karşılıklı “Libya’nın egemenliğini ihlal” suçlaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’yi Berlin’deki Libya Konferansı’nda verdiği sözleri tutmamakla suçlamasının ardından, Türkiye’den de Libya’daki iç savaştan Fransa’yı sorumlu tutan bir karşılık geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy “Libya’da krizin başladığı 2011 yılından bu yana yaşanan sıkıntılarda esas sorumluluk Fransa’nındır” dedi.

Dün Paris’te Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’i ağırlayan Macron, Türkiye’nin Libya’ya gemilerle Suriyeli paralı asker gönderdiğini, bunun Berlin’deki anlaşmanın “açık ve ağır şekilde ihlali” olduğunu söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı, “Bu verilen sözü tutmamaktır, bu Libya’nın egemenliğine bir saldırıdır, bu tüm Avrupalılar’ın ve Sahel Bölgesi’nde yaşayanların güvenliklerine bir saldırıdır” demişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise bugün “Fransa’nın da aralarında bulunduğu ülkelerin verdiği askeri destekle Hafter’in meşru hükümete yönelik sürdürdüğü saldırılar, Libya’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik en ciddi tehdittir” açıklamasını yaptı. Aksoy, “Fransa Cumhurbaşkanı’nın Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden teröristleri de pek çok kez Saray’da ağırladığı gayet iyi bilinmektedir” dedi.

İtalya ve Güney Kıbrıs: “Türkiye’nin Libya’yla yaptığı deniz sınırı anlaşması kabul edilemez”

Bu arada İtalya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye’nin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapmış olduğu deniz sınırı anlaşmasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri sürdü. Roma’da bir araya gelen iki ülkenin dışişleri bakanları, sözkonusu anlaşmanın bölgedeki diğer ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.