Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Mehmet Gün: “Başkentgaz, kurum adına bağış yapamaz”

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 7 milyon 925 bin dolarlık bağışla ilgili Avukat Mehmet Gün, bağışın hukuksuzluğunu Türk Ceza Kanunu’nun 252. maddesine dayandırdı ve bir başka kişiye menfaat sağlayan kişinin yargılanabileceğini söyledi.

Başkentgaz olarak bilinen şirketin tam adı Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı. 2013 yılında açılan ihalede doğalgaz dağıtım lisansı 1 milyar 62 milyon dolar karşılığında Torunlar Gıda şirketine verilmişti. Başkentgaz şirketinin statüsü, 2016 yılında gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak değiştirildi.

Avukat Mehmet Gün, bağışın hukuka uymadığını belirtirken konunun tarafları hakkında suç isnadı olmadığını ancak Kızılay’ın tüzüğünde açık olarak yapılan bağışı devretme, satma, aracılık etme hakkının bulunmadığını söyledi.

“Ticari şirketin hayır yapması varlık sebebine aykırıdır”

“Bir ticaret şirketinin hayır yapması varlık sebebine aykırıdır” diyen Gün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkentgaz şirketi kendisine verilen imtiyazla kamusal doğalgaz işi yapmaktadır. Bütün işleri, yürütmenin kararına bağlıdır. Bu şirket, hissedarlarından önce alacaklılarına ve müşterilerine aittir. Başkentgaz yönetim kurulu başkanı ya da yöneticileri bir hayır yapacaksa bunu bireysel olarak yapmaları uygun olur.”

4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır

Türk Ceza Kanunu’nun 252. maddesini örnek gösteren Gün, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla başka bir kişiye menfaat sağlayan kişiler hakkında istenebilecek cezaları şöyle sıraladı:

  • 252 (1) Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi, 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • 252 (2) Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, kendisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kamu görevlisi de birinci fıkrada belirtilen ceza ile cezalandırılır.
  • 252 (6) Rüşvet ilişkisinde dolaylı olarak kendisine menfaat sağlanan üçüncü kişi veya tüzel kişinin menfaati kabul eden yetkilisi, kamu görevlisi sıfatını taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın, müşterek fail olarak cezalandırılır.
  • 252 (8) Bu madde hükümleri; (d) Kamu yararına çalışan dernekler, adına hareket eden kişilere, (…), menfaat temin, teklif veya vaat edilmesi; kabul edilmesi; aracılık edilmesi; bir başkasına menfaat temin edilmesi halinde de uygulanır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.