Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hollywood Altın Çağı’nın yıldızı Kirk Douglas hayatını kaybetti

Hollywood’un ve sinema tarihinin en ünlü simalarından biri olan Kirk Douglas, 103 yaşında hayatını kaybetti. Şampiyon (Champion, 1949), Ölmeyen İnsanlar (Lust for Life, 1956), Zafer Yolları (Paths of Glory, 1957), Spartaküs (Spartacus, 1960) ve daha nice filmde canlandırdığı karakterlerle dünya çapında üne kavuşan Douglas, üç kez Oscar ödülüne aday gösterilmiş, 1996 yılında Oscar Onur Ödülü’ne layık görülmüştü.

Babasının ölüm haberini duyuran oğlu Michael Douglas, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Kirk Douglas’ın 103 yaşında aramızdan ayrıldığını üzüntüyle duyuruyoruz. Filmlerin altın çağında yaşamış bir aktör, adalete sonsuz inanan bir yardımsever, dünya için bir efsaneydi. Fakat ben ve kardeşlerim için o çok iyi bir babaydı.”

Bahçıvanlıktan Hollywood’a

Gerçek adıyla Issur Danielovitch Demsky, Rusya kökenli Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 1916 yılında New York’ta dünyaya geldi. Lise yıllarında piyeslerde rol almasına ve aktör olmak istemesine rağmen çok farklı işlerde çalıştı. Temizlikçilik, bahçıvanlık yaptı, festivallerde para karşılığı güreş müsabakalarına katıldı. New York Drama Sanatları Akademisi’nde oyunculuk yeteneği keşfedildi ve özel bir öğrenim bursu kazandı. Mezun olduktan sonra Broadway’de ilk rolünü aldı.

Douglas, ABD’nin 2. Dünya Savaşı’na girdiği 1941 yılında donanmada görev yaptı, aldığı yaralardan dolayı 1944’ye bu görevinden ayrıldı. Savaştan sonra New York’a dönen Douglas, radyo tiyatrosunda çalışmaya başladı.

60 yıllık kariyerine 50’den fazla film sığdırdı

Aktör olarak ilk kez 1946 yapımı Martha Ivers’ın Sıradışı Aşkı filminde görüldü. Oynadığı sekizinci film olan Şampiyon‘da (Champion, 1949) bencil ve sert bir boksörü canlandırdı. 1956 yapımı Ölmeyen İnsanlar (Lust for Life, 1956) filminde Vincent Van Gogh’un hayatını canlandırdı.

Ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in  Zafer Yolları (Paths of Glory, 1957) ve Spartaküs (Spartacus, 1960) filmlerinde rol aldı. Douglas aynı zamanda, Spartaküs’ün yapımcılığını üstlendi.

Douglas: “Erdemi fotojenik bulmuyorum”

Şampiyon (Champion, 1949), Çıplak Ruhlar (The Bad and the Beautiful, 1952) ve Ölmeyen İnsanlar (Lust for Life, 1956) fimlerindeki rolleriyle üç kez Oscar ödülüne aday gösterilen aktör, heykelciği, yalnızca 1995 yılında aldığı Yaşam Boyu Onur Ödülü ile elde edebildi.

Kendisine ayrıca, 1981 yılında Başkanlık Özgürlük Ödülü, 1985 yılında Fransız Lejyon Donör Nişanı ve 2001 yılında Ulusal Sanat Madalyası verildi.

Kirk Douglas, sert tiplemelere hayat verme konusunda uzmanlaşmıştı. 1984’te The Times’a verdiği röportajda, “Her zaman hain ve alçak karakterlere ilgi duydum. Erdemi fotojenik bulmuyorum” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.